Picula: Velika izlaznost znači velika očekivanja od Parlamenta
Tonino Picula

"Nova vlast mora nastaviti put ka EU"

Picula: Velika izlaznost znači velika očekivanja od Parlamenta

Visoka izlaznost znači i visoka očekivanja građana od Parlamenta, a pred tim Parlamentom posla je zaista mnogo jer treba nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, saopštio je za TVCG Tonino Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

"Na prvu loptu jasno je da je snažna politička polarizacija motivisala veliki broj građana da iskoriste svoje biračko pravo, ta polarizacija najbolje se vidi u skoro izjednačenim rezultatima dvije vodeće koalicije, ali i rezultatima nekih novih političkih opcija, kao i u neuspjesima nekih političkih opcija,“ naveo je on.

Picula kaže da će mnogo toga zavisiti o postizbornom periodu i procesu formiranja novog parlamenta i nove Vlade.

Podrška institucije EU zavisiće o ostvarivanju kvaliteta i ritma već preuzetih obaveza, kazao je on.

"I od onoga što je do sada CG ostvarila u pregovaračkom procesu. Znamo da je CG već dosta toga odradila i da ima priznate rezultate", naveo je on.

EU će jasno podržati opredjeljenje za nastavkom reformskih procesa u CG, ali i opredjeljenje politike regionalne saradnje, naveo je Picula.

Picula kaže da EU očekuje da CG nastavi dobar posao koji je do sada obavila. Istakao je i da je dobro da je CG prihvatila i novu metodologiju proširenja.

"Ja vjerujem da je upravo u periodu koji slijedi, uz tekuće Njemačko predsjedanje da će ta politika dobiti nešto čvršći okvir. Ali svakako da CG mora napraviti ozbiljan napor kako bi poglavlja počela i zatvarati,“ naveo je on.

Picula kaže da visoka izlaznost znači visoka očekivanja građana od Parlamenta koji su ga danas svojim glasovima formirali.

Posla pred tim Parlamentom, kaže on, zaista je mnogo i treba nastaviti pregovore sa EU.

"Nadam se da će se poštovati činjenica da podrška koju EU uživa među CG građanima je gotovo 70%", naveo je on.

Kako je istakao Picula, pozitivan odnos prema članstvu u EU jeste tačka susreta različitih, pa i suprotstavljanih političkih opcija u CG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.