“Proširenje na Zapadnom Balkanu diktiraju šire okolnosti, zemlje kandidati imaju puno posla pred sobom“
Foto: Twitter, X

Picula na sastanku sa Spajićem

“Proširenje na Zapadnom Balkanu diktiraju šire okolnosti, zemlje kandidati imaju puno posla pred sobom“

Zastupnik Tonino Picula, u svojstvu stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom, sastao se danas sa premijerom Crne Gore, Milojkom Spajićem. Kako je saopšteno, kada se radi o kontekstu evropskih integracija, Crna Gora je u posljednje vrijeme napravila nekoliko dugo očekivanih iskoraka na svom evropskom putu i očekuje pozitivan rezultat na međuvladinoj konferenciji u ponedjeljak.

“Podsjećamo, Crna Gora pregovara o članstvu od 2012., ali je posljednjih šest godina stagnirala zbog turbulencija na domaćoj političkoj sceni“, navode u saopštenju.

Picula je Spajiću naglasio da je u ovom mandatu institucija EU, nakon dužeg vremena, došlo do obnove interesa za politiku proširenja, ali puno više zbog geopolitičkih okolnosti, a manje zbog pozitivnih vijesti sa zapadnog Balkana.

“U tom pogledu, Evropski parlament će aktivno učestvovati u radu na usvajanju Plana rasta za zapadni Balkan koji predviđa financijsku podršku regiji u iznosu od šest milijardi eura, a zastupnik Picula će taj proces predvoditi kao su-izvjestilac u ime Evropskog parlamenta. U pristupnim pregovorima EU prepoznaje, prije svega, zajedničke interese. ali države članice prepoznaju i nacionalne interese. Crna Gora graniči samo sa jednom članicom EU, i to Hrvatskom. Zbog toga je od izuzetne važnosti nastaviti dobru bilateralnu saradnju i kontinuirano rješavati preostala otvorena pitanja bez nepotrebnih tenzija“, dodaju u saopštenju.

Premijer Spajić je predstavio dosadašnje rezultate  vlade, kao i ambicije da se evropski put Crne Gore intenzivira kako bi se Podgorica zasluženo opravdala status lidera evrointegracijskih procesa i kvalificirala se da bude prva iduća zemlja koja će se pridružiti EU nakon Hrvatske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.