Najmanje jedna žena da bude potpredsjednik Skupštine
Skupština Crne Gore

Najmanje jedna žena da bude potpredsjednik Skupštine

Ženska politička mreža Crne Gore uputila je danas Radnoj grupi za izradu Predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore inicijativu da se izmjenama Poslovnika propiše obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena.

ŽPM je, u svom obraćanju članovima i članicama Radne grupe, ukazala da je od uvođenja višestranačja, samo jedna žena bila na čelu Skupštine Crne Gore – gospođa Vesna Perović, te da je prije par dana, preciznije 17. decembra 2020. godine, po prvi put izabrana žena na mjesto potpredsjednice Skupštine Crne Gore – gospođa Branka Bošnjak.

"Izbor gospođe Branke Bošnjak za potpredsjednicu Skupštine Crne Gore smatramo značajnim iskorakom u osnaživanju položaja žena na mjestima odlučivanja, a naročito na rukovodećim pozicijama u Skupštini Crne Gore.

Ženska politička mreža je osvrćući se na raspravu o izboru gospođe Bošnjak naglasila da način argumentacija koja je korišćena ovim povodom na plenumu dodatno ohrabruje i stvara uvjerenje da je i kod nas konačno podignuta svijest o neophodnosti pozicioniranja žena na mjestima rukovođenja u Skupštini Crne Gore. Posebno ukazujemo na činjenicu da  su predstavnici gotovo svih klubova i vlasti i opozicije, bez obzira na njihov način glasanja, u svojim diskusijama jasno naglašavali važnost izbora žene na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore", navodi se u saopštenju ŽPM.

Zahtjev Ženske političke mreže da se propiše kao obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena, proizilazi iz činjenice da dosadašnja praksa u Crnoj Gori govori da se značajni iskoraci u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja kod nas, nažalost, ostvaruju samo kada je to propisano kao imperativna zakonska obaveza.

"Istovremeno, u zemljama okruženja više puta je na čelu parlamenta bila žena. Imamo iskustvo da je u nekim zemljama u par mandata na čelu parlamenta bila žena. U gotovo svim zemljama okruženja, ne samo u ovom trenutku nego i tokom posljednjih desetak godina, na mjestu potpredsjednika je najmanje jedna žena i to je potpuno uobičajena praksa do mjere da nikad nije ni postojala potreba da se to i konkretno propiše.

Kako bi se otklonio rizik da napredak ostvaren izborom gospođe Bošnjak, ne bude samo privremen, te obezbjedio kontinuitet u pozicioniranju žena u rukovodstvu Skupštine Crne Gore, smatramo neophodnim da se obavezujućom normom u Poslovniku obezbjedi da i u budućem periodu zadržimo dostignuti napredak", kažu iz ŽPM.

Vjeruju da će se naglašena rodna osviješćenost koju su pokazali predstavnici partija u diskusijama povodom izbora Bošnjak potvrditi i kroz srazmjeran nivo spremnosti da podrže ovu inicijativu i usvajanjem ove imperativne norme obezbjede očuvanje dostignutog napretka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.