Hrvatska: Učiteljica 5 mjeseci tukla petoro djece, prijeti joj i do 5 godina zatvora
ilustracija

Hrvatska: Učiteljica 5 mjeseci tukla petoro djece, prijeti joj i do 5 godina zatvora

Pred Opštinskim sudom u Puli podignuta je optužnica protiv 47-godišnje učiteljice s područja Istarske županije, koja je od septembra 2017. do 17. januara 2018. udarala petero maloljetnih učenika.

 Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, radi se o nastavnici razredne nastave u medulinskoj osnovnoj školi.

Na taj je način, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika i da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, kod djece izazvala strah, kao i emocionalnu i fizičku bol. Tužilaštvo  je tereti za pet krivičnih djela povrede djetetovih prava.

Učiteljici prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora jer u navedenom članu piše da “ko zlostavlja dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

O cijelom slučaju oglasila se za Jutarnji list i hrvatska ministarka znanja  i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Bilo kakvo nasilje u školi je nedopustivo, a kod nasilja nad djecom posljedice su dalekosežne i teško ih je čak i ublažiti. Ako škola zatraži, Ministarstvo može odmah na raspolaganje staviti krizni tim za psihološko savjetovanje. Očekujem da nadležna tijela brzo reaguju  i zaštite djecu na odgovarajući način. Ministarstvo će uložiti napore za izradu i provođenje dodatnih i novih programa o sprečavanju nasilja u školama" rekla je ministarka  Divjak, prenosi Jutranji list. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.