Ministarstvo: Nema novca za povećanje minimalne penzije
Ilustracija

Potrebno 5,4 miliona eura

Ministarstvo: Nema novca za povećanje minimalne penzije

Za povećanje najniže penzije godišnje bi bilo potrebno 5,4 miliona eura, a ta sredstva nijesu obezbijeđena, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Najnižu penziju od 126 eura u junu je primilo 10.362 crnogorskih penzionera.

Ni izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nije predviđeno da se minimalne penzije povećaju, a predstavnik Saveza udruženja penzionera bio je protiv tog predloga.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, za TVCG objašnjavaju da još nijesu obezbijeđena sredstva za povećanje penzija.

“Povećanje najniže penzije na iznos 80 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, potrebna finansijska sredstva na nivou godine iznose 5,4 miliona eura, za šta nisu obezbijeđena sredstva i što bi dodatno povećalo i onako visok deficit Fonda PIO. S tim što bi ste povećali samo penzije do određenog iznosa, do 154 eura, a ne biste povećali penzije koje su nekoliko eura veće, a ti osiguranici su platili veći doprinost za penzijsko i invalidsko osiguranje”, kazao je za TVCG Jovo Pajović, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu.

Predrag Spasojević, iz Sindikat uprave i pravosuđa, kaže da bi samim povećanjem minimalne zarade imali povećanje uplate doprinosa.

“Samim tim bismo imali i povećanje sredstava za Fond PIO”, navodi Spasojević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.