U Podgorici završen Šesti međunarodni festival lutkarstva
Festival lutkarstva

U Podgorici završen Šesti međunarodni festival lutkarstva

Šesti međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2017, koji se održavao od 13. do 17. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, svečano je zatvoren u nedjelju veče proglašenjem nagrada Festivala i koncertom podgoričke senzacije KIC Pop hora.

Kako su saopštili organizatori, nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Biserki Kolevskoj za režiju predstave “Basne iz senke”, u izvođenju ansambla Pozorišta za djecu iz Kragujevca.

Nagrada za najbolju dramaturgiju ”Dragan Radulović” dodijeljena je Emiliji Mrdaković za dramaturšku obradu teksta ”Romeo i Julija” Vilijema Šekspira u istoimenoj predstavi, u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta Podgorica.

Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Svili Veličkovoj za lutke u predstavama ”Basne iz senke”, Pozorišta za djecu Kragujevac i ”Romeo i Julija”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Dijani Prvanovoj za scenografiju u predstavi “Petar Pan”, Teatra za djecu i mlade iz Skoplja (Makedonija).

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Jovanu Obradoviću za muziku u predstavi “Romeo i Julija”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dodijeljene su: za dramske uloge: Jeleni Simić i Vuletu Markoviću za uloge Julije i Romea u predstavi “Romeo i Julija” Gradskog pozorišta Podgorica, za animaciju lutke: Tatjani Pavlovskoj Kočovskoj za ulogu Zvončice u predstavi “Petar Pan” Teatra za djecu i mlade iz Skoplja i za animaciju: Dariji Nešić, Milošu Milovanoviću, Milomiru Rakiću i Vladimiru Đokoviću za uloge u predstavi ”Basne iz senke”, kragujevačkog Pozorišta za decu.

Dječiji žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu “Romeo i Julija” Gradskog pozorišta Podgorica.

O nagradama Festivala odlučivao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Miroslav Radonjić, magistar teatroloških nauka, autor, priređivač i urednik brojnih knjiga iz oblasti teatrologije – Srbija, Mensura Vanja Popović, članica Pozorišnog savjeta i bivša direktorica Gradskog pozorišta Podgorica i Dubravka Drakić, glumica i takođe, bivša direktorica Gradskog pozorišta Podgorica.

„Moram da naglasim da me posebno čini srećnim što smo odluke donijeli jednoglasno. Bilo je vrlo dobrih mišljenja i izvanrednih analiza. Mislim da je vrlo značajno što se dodjeljuje i nagrada za dramaturgiju jer se tako okreće fokus budućnosti festivala prema tome da se vodi računa i te kako o dramaturgiji jer iz dobrog pristupa dobrom tekstu se mora roditi dobra predstava. Veliku sam radost iskazao i pred kolegama i pred publikom jer nema ničeg ljepšeg nego kada publika ovako reaguje na odluku žirija, na naše zadovoljstvo, što znači da nismo pogriješili. Ovaj festival je važan prije svega što nosi sa sobom elemenat obrazovnosti i bio bih jako srećan kada bi se neke od predstava prikazivale i van Podgorice. Vidjeli smo tokom predstava kako su mladi reagovali što znači da su željni onoga što im je blisko i onoga što im treba, a čini mi se, bez obzira na to što drugi okreću glavu od nas, da na kulturi sve počiva”, kazao je predsjednik stručnog žirija Miroslav Radonjić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.