Sjutra počinje jubilarni peti međunarodni festival lutkarstva
Sa pres konferencije

Sjutra počinje jubilarni peti međunarodni festival lutkarstva

Jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2016, koji će se održavati od 14. do 18. septembra 2016. u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, biće zvanično otvoren sjutra u 20 sati.

Na konferenciji za medije koja je danas održana u multimedijalnoj Sali KIC-a Budo Tomović govorili su Nela Savković-Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ljiljana Burzan-Nikolić, osnivačica i direktorica komunikacija Festivala i Davor Dragojević, osnivač i direktor Festivala.

Na konferenciji je bilo riječi o programu i pratećim sadržajima Festivala, a najavljena je i osnivačka  skupština UNIMA* centra Crne Gore koja će biti održana u četvrtak, 15. septembra u KIC-u, sa početkom u 12 sati.

Festival će otvoriti Savković-Vukčević, nakon čega će biti izvedena predstava „Alisa u zemlji čuda”, Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a.

Istog dana u Centru za kulturu i sport u Andrijevici u 11 i u 13 sati biće izvedena predstava „Kad je sve bilo zeleno“ Teatra Ključ iz Tel Aviva, Turska, dok će u Centru za kulturu u Danilovgradu u terminu od 12 sati na programu biti predstava „Toliko mora“ koju izvode Cris Miguel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.

Podgorica je, kako su naveli, i ove godine centar festivalskih zbivanja, a predstave će, pored Andrijevice i Danilovgrada, gostovati i u Herceg Novom, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Kolašinu. Festival ove godine okuplja glumačke trupe iz čak 7 zemalja pa će se pred crnogorskom publikom predstaviti trupe iz Srbije, Izraela, Poljske, Turske, Meksika, Ukrajine i Brazila.

Drugog dana Festivala na programu je predstava „Kad je sve bilo zeleno”, koja će se davati u sali „Dodest” od 11 i od 18 sati. Istog dana u velikoj sali KIC-a biće odigrana predstava “Lenka” lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske u terminima od 12 i od 20 sati.

Takođe u četvrtak, 15. septembra, u Beranama će se igrati predstava „Maksimka i Galinka” Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine, u sali Centra za kulturu od 11 sati, a u istom terminu u Petnjici će se igrati predstava „Karađoz” koju izvodi Teatar snova Gulhane iz Istanbula, Turska. Tog dana će u Herceg Novom u 12 sati na programu biti predstava „Alisa u zemlji čuda”, u dvorani „Park” dok će se u istom terminu u Kolašinu igrati brazilska predstava „Toliko mora“ u sali Centra za kulturu. U četvrtak će u predstavama uživati i publika u Bijelom Polju i Mojkovcu. Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović-Strunjo ugostiće turski asanbl koji će u terminu od 15 sati izvesti predstavu „Karađoz”, dok će u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević u 18 sati biti izvedena ukrajinska predstava „Maksimka i Galinka”.

Ovogodišnje jubilarno peto izdanje Festivala biće bogato i pratećim programom. Prvog dana Festivala, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u 19 sati, biće otvorena izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom „Jastuk za mrave“. Izložba će biti otvorena za posjetioce za vrijeme trajanja Festivala, do 18. septembra, u terminu od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca. U subotu, 17. septembra biće održane dvije radionice za djecu: „Karađoz za djecu“ koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i „Lutkarski kutak“ pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici Goran Bulajić, reditelj i dramaturg - Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Ne postoji mogućnost rezervacije.

programbrosuranovo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.