LGBT prava i crnogorsko obrazovanje
ilustracija

Prilagođavanje udžbenika

LGBT prava i crnogorsko obrazovanje

Vijest da je crnogorsko Ministarstvo obrazovanja promijenilo deset udžbenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, kako bi ih prilagodili Strategiji za unaprijeđenje položaja LGBT osoba, nije izazvala pažnju medija kakva bi se mogla očekivati par godina ranije.

Čak smo i nekoliko dana pokušavali da dobijemo komentar i od nekog od LGBT aktivista u Crnoj Gori ali nijesmo uspjeli. Građani većinom nijesu ni upućeni da se tako nešto i dogodilo. Oni koje smo pitali nezadovoljni su što se te teme izučavaju u sedmom razredu osnovne škole.

-Mislim da dijete od 12 ili 13 godina ne bi trebalo da se nosi sa temama koje uključuju, kako je to navedeno, opis aktuelne situacije i potreba mladih LGBT osoba i LGBT pojmovnik, što uče kroz Građansko obrazovanje. Mislim da nije primjereno da djeca uopšte u tim godinama vode rasprave o diskriminaciji seksualnih manjina. Kao majka voljela bih da ih obrazuju o reproduktivnom, a ne seksualnom životu, kakav god da je – kaže Danijela čija ćerka Ivana ide u sedmi razred jedne podgoričke osnovne škole.

Sličnog su mišljenja svi roditelji sa kojima smo razgovarali, da mjesta toj temi nema u osnovnoj školi. Položaj i život LGBT adolescenata tema je i predavanja iz biologije u osmom i devetom razredu, kada ipak treba govoriti o reproduktivnom i seksualnom zdravlju.

-Koncipiran je tako da nudi i koncepualno polazište za razumjevanje i prihvatanje kaming aut procesa, odnos sa roditeljima, važnost sigurnog školskog okruženja. Smjernice daju  činjenične odgovore na zablude o LGBT osobama kao i definiciju diskriminacije – poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Nadležno ministarstvo od 2013. godine promoviše mjere iz Strategije za unaprijeđenje položaja LGBT osoba kroz kampanju “Podignimo nivo svijesti u školama o nediskriminaciji”.

-Volio bih da se neke druge strategije promovišu na način na koji su zastupljena prava LGBT osoba u školstvu. Da se na isti način promoviše i realizuje kampanja o borbi protiv siromaštva i nezaposlenosti, recimo. Da u školskim udžbenicima piše da su pravo na rad i zajednička borba protiv gladi isto tako ustavna i građanska prava – kaže Ljubiša čiji su blizanci ove godine krenuli u školu.

Nešto decidnija bila je Tamara, Podgoričanka čija su dva sina i ćerka osnovci:

-Bolje bi bilo da se pozabave time da sva djeca imaju iste uslove u školama. Prije nekoliko godina mi roditelji smo morali da skupljamo novac da renoviramo kupatilo u školi. Djeca nam nemaju pristojan toalet, ali učimo o pravima LGBT osoba- zaključila je Tamara.

Odluke o smjernicama i uvođenju LGBT tema u obrazovni sistem donio je Nacionalni savjet za obrazovanje, na osnovu već spomenute strategije. Evropska Unija kojoj težimo vrlo je zainteresovana za ispunjavanja i zaštitu prava seksualnih manjina a do promjena u shvatanju i prihvatanju svih manjina, pa i seksualnih, najlakše se dolazi kroz obrazovanje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.