Radunović odblokirao isplatu obeštećenja: Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava

Radunović odblokirao isplatu obeštećenja: Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava

Vlada usvojila Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu

Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu, saopšteno je iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

- Uredbom koja je usvojena 11. jula 2024. godine predviđeno je da će isplata obeštećenja započeti 15. jula. S tim u vezi, obzirom da isplata novčanih sredstava bivšim vlasnicima i njihovim nasljednicima nije započeta u predviđenom roku, a u cilju stvaranja uslova za što hitniju realizaciju iste, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na čelu sa ministrom Slavenom Radunovićem je predložilo Vladi Crne Gore izmjenu zaključka, odnosno da isplata obeštećenja započne danom stupanja na snagu ove Uredbe, što u praksi znači da bi se to moglo desiti još danas - naveli su u saopštenju.

Imajući u vidu važnost prava bivših vlasnika i njihovih nasljednika, resroni ministar Slaven Radunović istakao je da su njihova prava prioritet, te naglasio da će uložiti sve napore da sredstva budu isplaćena u što skorijem periodu.

- Planirano je da za obeštećenje u 2024. godini bude izdvojeno 9.050.000 eura, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, što predstavlja pozitivan iskorak u ostvarivanju njihovih prava - naglašavaju u saopštenju.

Prema Uredbi, isplata će se obračunavati prema vrijednosti koja odgovara 13 odsto od preostalog neisplaćenog iznosa obeštećenja utvrđenih konačnim rješenjima komisija.

- Svaki bivši vlasnik, odnosno nasljednik, dobiće isplatu proporcionalno svom udjelu u preostalom neisplaćenom iznosu - dodaju iz MDUP.

Posebna pažnja posvećena je, kako ističu, manjem broju korisnika sa iznosima ispod 10.000 eura, čime će se ubrzati proces obeštećenja i osigurati brža i jednostavnija isplata za njih.

- Usvajanjem ove Uredbe, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine pokazuju posvećenost pravednoj i efikasnoj restituciji imovinskih prava, osiguravajući da bivši vlasnici dobiju zaslužena sredstva u propisanom roku, čime se značajno doprinosi ostvarivanju njihovih zakonskih prava i pravde - zaključuju u saopštenju.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.