OpenAl pokreće modele za koje tvrdi da mogu rasuđivati slično čovjeku

OpenAl pokreće modele za koje tvrdi da mogu rasuđivati slično čovjeku

OpenAI je najavio lansiranje proizvoda za koji tvrdi da je sposoban za rezonovanje. Na taj način može riješiti složene probleme iz matematike, kodiranja i nauka.

Smatra se da će se na ovaj način ostvariti napred prema postizanju ljudskog raspoznavanja kod mašina.

Navodi da će se modeli zvati o1, a oni su rezultat brzog tehnološkog napretka, dok kompanije poput Google DeepMinda, OpenAla i Anthropica pokušavaju stvoriti sve sofisticiranije Al sisteme.

Oni su fokusiranji na razvijanje personaliziranih botova koji bi pomogli ljudima u radu, kreiranju ili boljolj komunikaciji s digitalnim svijetom.

Oni će biti integrisani u ChatGPT Plus od narednog četvrtka, a služiće naučnicima i programerima.

- Možemo pratiti način razmišljanja modela korak po korak - kazala je tehnička direktora OpenAla Mira Murati.

Stručnjaci smatraju da su sposobnosti rezonovanja i planiranja ključne za postizanje opšte vještačke inteligencije s kognitivnim sposobnostima sličnim ljudskim. Međutim, naučna zajednica naglašava da trenutni AI sistemi još uvijek ne posjeduju potpunu sposobnost rezonovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.