Mlijeko, maslac i maslinovo ulje upola jeftiniji u Njujorku nego u Crnoj Gori
Foto: Pobjeda

Mlijeko, maslac i maslinovo ulje upola jeftiniji u Njujorku nego u Crnoj Gori

Upoređenje cijena osnovnih životnih namirnica između države Njujork u okviru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Crne Gore otkriva iznenađujući paradoks: uprkos tome što minimalne zarade u Njujorku znatno premašuju one u Crnoj Gori, cijene osnovnih prehrambenih proizvoda u američkoj metropoli su često znatno niže, piše Pobjeda.

Dok stanovnici Njujorka, zahvaljujući konkurentnom tržištu i visokom standardu života, uživaju u povoljnijim cijenama mesa, mlijeka, ulja i povrća, građani Crne Gore suočavaju se s mnogo višim troškovima, čak i za osnovne potrebe.

Cijene hrane u državi Njujork generalno se smatraju prilično pristupačnim, posebno kada se uzme u obzir visok standard života i relativno visoki prihodi građana. Iako se Njujork često percipira kao jedan od skupljih gradova u SAD, raznovrsnost ponude i konkurencija među trgovinama omogućavaju građanima pristup širokom spektru proizvoda po povoljnim cijenama. U poređenju s tim, situacija u Crnoj Gori je znatno drugačija.

Cijene

Kod nas, gdje je minimalna zarada značajno niža, čak pet puta manja od one u Njujorku, cijene osnovnih životnih namirnica su iznenađujuće visoke. Na primjer, proizvodi poput mlijeka, maslaca i povrća često imaju cijene koje su čak pet puta više nego u Njujorku. Ovaj paradoksalni trend ukazuje na disproporcionalno visok trošak života u Crnoj Gori u odnosu na niske prihode stanovništva.

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi ovim visokim cijenama u Crnoj Gori jeste dominacija domaćih trgovinskih lanaca na tržištu. Ovi lanci imaju primat i često podižu cijene bez ikakve ozbiljne kontrole ili regulacije. Nedostatak konkurencije stranih trgovinskih lanaca dodatno otežava situaciju, jer ne postoji pritisak da se cijene prilagode ili snize kako bi bile konkurentne. Ovo monopolsko ponašanje omogućava domaćim trgovinskim lancima da diktiraju cijene po sopstvenoj volji, što rezultira značajnim teretom na potrošače.

Dok građani Njujorka imaju veći pristup međunarodnim tržištima i konkurentnim cijenama, crnogorsko tržište je više izolovano, s ograničenim lokalnim resursima i uvozom koji povećava cijene. Uprkos nižim primanjima, građani Crne Gore se suočavaju s izazovima visokih troškova života, što dodatno opterećuje njihov svakodnevni budžet.

Dakle, dok bi se očekivalo da viši prihodi i viši životni standard u Njujorku dovode do viših cijena osnovnih namirnica, situacija je zapravo suprotna. Konkurencija, razvijena tržišna ekonomija, i pristup širokom spektru proizvoda omogućavaju stanovnicima Njujorka da uživaju u nižim cijenama za osnovne potrepštine, dok su potrošači u manje razvijenim ekonomijama prisiljeni plaćati više za iste te proizvode, uprkos dosta nižim primanjima.

Poređenje

Zahvaljujući čitaocima Pobjede koji im šalju podatke upravo iz Njujorka saznali samo da je tamo kilogram parmezana 4,49 dolara (4,03 eura), dok galon mlijeka koji sadrži 4,7 litara košta 2,99 dolara (1,79 eura) ili 0,56 eura po litru, dok je kod nas litar mlijeka više od jednog eura. Takođe litar ulja avokada koje nažalost kod nas ne možemo naći i litar maslinovog ulja se kreće od deset eura, dok je kod nas najjeftinije od 16 pa do 28 eura. Takođe, pakovanje od 1,3 kilograma maslaca u Njujorku je 4,99 dolara (4,47 eura), a kod nas je 250 grama od četiri eura pa naviše, što je pet puta skuplje.

Nezamislivo je i da je u Njujorku kilogram goveđeg steka i drugih vrsta skoro 30 odsto jeftinije, pa se tako kilogram govećeg mesa ili steka kreće od 6,59 do 6,99 dolara (5,92 do 6,28 eura). Povrće je daleko jeftinije nego kod nas pa je kilogram paradajza 1,99 dolara (1,78 eura) dok je krastavac 0,99 dolara (0,88 eura), a paprike 1,99 dolara (1,78 eura), kilogram zelene salate kojih u Njujorku imate nekoliko vrsta je od eura do dva, dok je sada kod nas i pet eura.

Minimalna plata

Napominjemo da je minimalna bruto plata u državi Njujork varira u zavisnosti od regije: U Njujork Sitiju, kao i u okruzima Nasau, Safok i Vestčester, minimalna plata je 16 dolara po satu što je oko 2.700 dolara mjesečno. U ostalim djelovima države Njujork, minimalna plata je 15 dolara po satu što je 640 dolara nedjeljno ili oko 2.500 dolara mjesečno za osam radnih sati nedjeljno ne računajući vikende.

Neto plata može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući poreze i odbitke, ali se obično smatra da je neto iznos oko 70-80 odsto bruto plate, zavisno od individualne situacije. Ove stope minimalnih plata planiraju se dalje povećavati svake godine do 2026. godine, kada će iznositi 17 dolara.

Minimalni mjesečni trošak potrošačke korpe za osnovne potrebe za hranom i pićem jedne porodice u državi Njujork može varirati zavisno od veličine porodice, lokacije unutar države, te specifičnih potreba i preferencija. Međutim, za prosječnu četvoročlanu porodicu (dvoje odraslih i dvoje djece) minimalni trošak za osnovne potrebe za hranom i pićem u državi Njujork iznosi oko 800 do 1.000 dolara mjesečno.

Ovaj iznos može biti viši u gradskim područjima kao što je Njujork siti, gdje su cijene hrane najviše. U ruralnijim djelovima države, troškovi mogu biti nešto niži, ali opet zavise od lokalnih cijena i dostupnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.