Požari u Grčkoj: Vatra se kretala brže od automobila
Foto: 1Lurer

Požari u Grčkoj: Vatra se kretala brže od automobila

Stanovnici predgrađa Atine vraćaju se i zatiču svoje domove uništene smrtonosnim požarima.

Tamo gdje su prije samo nekoliko sati bile guste šume, sada ostaju suvi panjevi, a dim se i dalje uzdiže iz spržene zemlje. Na jednom putu u Halandriju, selu na vrhu brda iznad Atine, porodica se vraća da vidi svoju kuću, sada ugljenisanu, sa čaršavima – ostavljenim da se osuše na suncu – koji su sada crni. Njihov sin tinejdžer je u suzama.

Pored njih, u kancelariji jedne kompanije za organizaciju događaja, vatrogasci su pronašli spaljeno tijelo prve osobe koja je stradala u požaru. Neimenovana žena, koja je stradala, radila je u toj kompaniji 20 godina i zatvorila se u kupatilo dok je vatra harala kroz naselje. Napolju, zemlja je posuta ružama, sada spaljenim, koje je trebalo da krase vjenčanja i krštenja ovog ljeta, koja je ta kompanija organizovala.

Najgori požar u Grčkoj ove godine sada je oslabio, ali vatrogasci i dalje rade na gašenju posljednjih ostataka požara. Požar, koji je izbio tokom vikenda, uništio je više od 400 kvadratnih kilometara šuma u oblasti Atike i proširio se do predgrađa Atine. Hiljade stanovnika su evakuisane.

“U jednom trenutku, vatra se kretala brže od automobila“, rekao je Vasilis Ksipolitas, predsjednik opštine Kifisija na periferiji Atine, za CNN. “Na planini nije bilo puteva koji bi zaustavili kamione i omogućili borbu protiv same vatre“.

Iako su šumski požari postali godišnja pojava u Grčkoj, nijedan nije stigao tako blizu Atine, grada sa više od tri miliona ljudi. Stanovnici obližnjih sela kažu da su bili šokirani koliko se brzo vatra širila.

“Vidjeli smo vatru na vrhu brda. Trepnuli smo, i već je bila ispred nas“, rekao je za CNN muškarac iz sela Penteli, koji je želeo da ostane anoniman.

Druga stanovnica je izjavila da ne može da shvati kako je vatra, koja je počela više od 40 kilometara dalje, tako brzo stigla do sela. Njen automobil, kao i mnogi drugi pored puteva koji vode iz Atine, bio je spaljen. Guma na točkovima, stakla na prozorima i sjedišta su bili sprženi, ostavljajući samo karoseriju sa izgorjelim metalom.

Hitne službe radile su cijelu noć na gašenju požara, koji je počeo u nedjelju popodne u blizini grada Varnavas. Više od 700 vatrogasaca, gotovo 200 vozila i 35 aviona za gašenje požara bili su raspoređeni da se bore protiv plamena, izvijestila je grčka javna televizija ERT.

Uprkos naporima vatrogasaca, ovome je značajno doprinijelo slabljenje vjetra u utorak, koji je tokom vikenda duvao brzinom do 65 km/h. Nivo opasnosti od požara u utorak je bio postavljen na 4 od 5, a očekuje se da će pasti na nivo 3 za oblast Atine, prema Ministarstvu za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Grčke. Ipak, očekuje se da će vjetrovi ponovo ojačati u četvrtak.

Kada su vjetrovi i najgori dio požara oslabili, stanovnici Halandrija su se vratili da pregledaju štetu. Žena po imenu Sofija, čija je kuća većinom bila pošteđena, ali su tende izgorjele, očajava: “Ovo je bila naša zemlja. Ovo je bio naš vazduh i naš dah. I sada je sve nestalo“.

Iako su šumski požari uobičajeni tokom grčkih ljeta, klimatski stručnjaci kažu da neuobičajeno toplo i suvo vrijeme povezano sa globalnim zagrijavanjem čini požare žešćim i češćim. Grčke vlasti su se već ovog ljeta borile sa desetinama požara, nakon što su pretrpjele najtopliji jun i jul u istoriji.

“U narednoj godini imaćemo mnogo ovakvih incidenata, i moramo naći rješenja za evakuaciju“, rekao je Ksipolitas, predsjednik opštine.

Porodica u Halandriju, čija je kuća izgorjela, rekla je da vlada obezbjeđuje privremeni smještaj na dvije noći, ali da će nakon toga biti prepušteni sami sebi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.