Radoslav Šikorski

Šef diplomatije Poljske

"Mađarska dovedena u izolaciju, egoizam Viktora Orbana doprinio tome"

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski poručio je Mađarskoj da je egoizam njenog premijera Viktora Orbana odveo u izolaciju u Evropi i da ne može da očekuje solidarnost ostalih članica Evropske unije (EU) po pitanju prekida isporuka ruske nafte, kada se njena vlada ponaša sebično i, između ostalog, blokira novac za modernizaciju oružanih snaga Poljske.

"Na posljednjem sastanku ministara spoljnih poslova EU Mađarska nije imala podršku za svoje zahtjeve. Šta više, bila je izolovana kada je tražila solidarnost Evrope u pitanju snabdijevanja naftom. Te solidarnosti sa njima nema jer je teško da steknete prijatelje kada se ponašate sebično", kazao je Šikorski u intervjuu koji danas objavljuje portal Višegrad Insajt.

Poljski ministar naglasio je da ako je prihvaćeno u EU da Rusija predstavlja za Uniju prijetnju, onda bi i finansiranje odbrane od te prijetnje trebalo da bude zajedničko.

"Ako se složimo da Putin predstavlja prijetnju za cijelu Evropu jer preduzima sajber napade, prijeti nuklearnim oružjem, ucjenjuje energentima, šalje izbjeglice koje prelaze ne samo u Poljsku već dalje onda je to zajednička prijetnja", rekao je Šikorski.

Šef poljske diplomatije zato je osudio mađarsko blokiranje sredstava iz Evropskog instrumenta za mir, u slučaju Poljske, ali i drugih članica na istočnom krilu NATO stotine miliona eura kompenzacija za oružje koje su poslali Ukrajini, a koja žele da investiraju u modernizaciju svojih oružanih snaga.

"Samo ime kaže da je to budžet za odbranu EU u koji uplaćujemo proporcionalno BDP. Mađarska koja blokira plaćanja iz tog fonda za modernizaciju oružanih snaga tako izaziva posvemašnje iritiranje", rekao je Šikorski.

Zbog tog blokiranog novca Poljska već duže vrijeme oštro kritikuje mađarskog premijera, a oštro je reagovala na posjete Viktora Orbana prije svega Moskvi, ali i Pekingu, ograđujući se da to nikako ne može da bude u ime EU jer Orbanu niko nije dao mandat.

"Želio bih da vidim efekte tih napora. Ja ne vidim kako mađarsko postavljanje simetrije između Moskve i Brisela povećava mađarski uticaj. Umjesto toga oni iritiraju sve druge", rekao je Šikorski.

Verbalni rat poljskih i mađarskih zvaničnika zaoštrio se poslije obustave dijela isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj zbog ukrajinskih sankcija ruskoj kompaniji Lukojl kada je Poljska poručila da Mađarska naftu dobija i preko drugih ruskih kompanija koje nijesu pod sankcijama i da je to njena stvar.

Premijer Orban ovog vikenda u Rumuniji optužio je poljsku vladu premijera Donalda Tuska da je neviđeni licemjer jer kritikuje njega, a navodno preko posrednika posluje sa Rusijom uz dodatnu optužbu da je Poljska razbila i regionalnu srednjeevropsku Višegradsku grupu.

"Višegradska grupa nije mehanizam da se nameće nečiji stav veće da se dogovore zajednički. Na nesreću u najvažnijem pitanju bezbjednosti u regionu mi se ne slažemo. Poljska i Češka su posvećene da pomognu Ukrajini, Slovačka se pomerila više ka neutralnoj poziciji a Mađarska stoji na putu", rekao je Šikorski.

Na Orbanove opužbe prije Šikorskog reagovao je njegov zamjenik, Vladislav Teofil Bartoševski koji je izjavio da za razliku od premijera Orbana koji je marginalac u EU i u NATO poljska vlada ne posluje sa Rusijom.

"Ne razumijem baš zašto Mađarska želi da ostane članica organizacija koje toliko ne voli i koje se navodno prema njoj loše odnose. Zašto Orban na stvori uniju sa Putinom i sa autoritarnim državama tog tipa? Postoji načelo, ako ne želiš da budeš član kluba uvijek možeš da odeš", kazao je juče Bartoševski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.