Izrael Kac odgovorio na Erdoganovu prijetnju: Sjeti se kako je prošao Sadam Husein

Izrael Kac odgovorio na Erdoganovu prijetnju: Sjeti se kako je prošao Sadam Husein

Nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da Turska može da uđe u Izrael kao što je nekada ušla u Libiju i Nagorno-Karabah, odgovorio mu je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

„Erdogan ide putem Sadama Huseina i preti da će napasti Izrael. Treba samo da se sjeti šta se tamo dogodilo i kako se završilo“, napisao je Kac na na mreži X.

 

Podsjetimo, Husein je bio predsjednik Iraka od 1979. do 2003. godine a sa vlasti ga je zbacila zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama. Amerikanci su ga uhapsili, a 2006. je osuđen na smrt zbog zločina nad Kurdima i Šiitima. Kazna je izvršena vješanjem.

Izraelci su najnoviju Erdoganovu izjavu protumačili kao prijetnju invazijom. Odnosi između Jerusalima i Ankare su zategnuti od početka rata između Izraelaca i Hamasa u oktobru prošle godine.

Za razliku od svojih zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku organizaciju. Erdogan je više puta optuživao i napadao Izraelce. Tako je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nazvao „koljačem Gaze“ i „ratnim zločincem“.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.