Poljsku drma skandal oko hapšenja vojnika
Ilustracija

Razlog hapšenja pucnji upozorenja ka migrantima

Poljsku drma skandal oko hapšenja vojnika

Poljski predsjednik Andžej Duda zakazao je vanredno sastanak Biroa nacionalne bezbjednosti poslije skandala da su trojica poljskih vojnika na granici sa Bjelorusijom uhapšeni i odvedeni s lisicama na rukama jer su migrante koji su provalili ogradu, pucnjevima upozorenja tjerali na bjelorusku stranu.

"To je skandalozna stvar ako uzmemo u obzir da nasilnici sa bjeloruske strane napadaju mnogo puta naše vojnike. Skandalozno je to kako su vojnici uhapšeni. Veoma surovo hapšenje koje je sprovela Vojna žandarmerija", kazao je novinarima u Normandiji poljski predsednik.

Andžej Duda dopustio je da su vojnici pucali u vazduh na granici i da će to istraga provjeriti ali da ako se pokaže da je bilo pretjerano što su ih uhapsili i stavili lisice na ruke, neko mora za to da odgovara.

Skandal oko hapšenja vojnika zbog pucnjeva upozorenja da otjeraju grupu agresivnih migranata koji su prodrli na poljsku stranu kroz ogradu je izbio sinoć kada je o tom događaju s kraja marta i početka aprila izvijestio poljski informativni portal Onet.

Na granici sa Bjelorusijom kraj mjesta Dubiče Cerkjevne grupa od pedesetak mlađih migranata starosti do 30 godina probila se tada preko ograde a vojnici iz patrole pokušali su u dva navrata pucnjevima upozorenja u vazduh da ih zaustave.

Kada to nije pomoglo pucali su pred njih u zemlju a meci su se odbili i o ogradu, objavio je Onet.pl, medjutim drugi poljski informativni portal Virtualna Polska na osnovu snimka tog incidenta objavio je da su vojnici nastavili da pucaju i kada su se migranti povukli pa čak i pucali preko plota.

Vojna žandarmerija vojnike je uhapsila, pušteni su poslije na slobodu ali dvojica vojnika optužena su za zloupotrebu položaja i neprimjerenu upotrebu sile.

"Hapšenje vojnika koji pucaju kao upozorenje u pravcu migranata koji napadaju neprihvatljivo je. Vojnici stoje na straži bezbjednosti države i moraju da budu sigurni da postoje pravni propisi koji njih štite", kazao je danas poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš.

Ministar je rekao da zna za incident ali da je tek iz medija saznao kako je izgledalo hapšenje, što je inače izazvalo lavinu ogorčenih komentara političara ali i javnosti da kada vojnicima zbog toga stavljaju lisice na ruke i odvlače ih kao zločince pljuju na poljsku uniformu.

"To je skandalozno. U pitanju je pretjerana revnost Vojne žandarmerije", kazao je Košnjak-Kamiš.

"Postupanje tužilaštva i Vojne žandarmerije prema našim vojnicima izaziva opravdani nemir i bijes ljudi. Očekujem hitne organizacione, pravne i kadrovske odluke", reagovao je i poljski premijer Donald Tusk.

Sljedeće sedmice Sejm poljskog parlamenta razmatraće izmjene zakona koje je predložio predsjednik Andžej Duda a u kojim između ostalog treba preciznije da se reguliše upotreba oružja pri čuvanju granice, pošto se vojnici rukovode trenutno prema propisima za Graničnu stražu.

"Ruska Federacija savršeno zna kakvi propisi regulišu funkcionisanje poljskih oružanih snaga. Dešavaju se patološke situacije zbog toga što nisu izmijenjeni propisi", kazao je šef Biroa nacionalne bezbjednosti Jacek Ševjera.

Granična straža javlja o sve češćim, masovnijim i agresivnijim pokušajima prelaska poljske granice iz Bjelorusije, za koje poljske vlasti ali i opozicija optužuju Rusiju i Belorusiju da zloupotrebljavajući ljudsku nesreću prebacuju migrante i izbjeglice na granicu sa EU kako bi destabilizovali zemlje na istočnom krilu NATO.

Od januara ove godine Granična straža zabiljeležila je 17.000 pokušaja nelegalnog prelaska istočne granice sa Bjelorusijom i Rusijom, dva puta više nego u istom periodu lani, uprkos ogradi visokoj 5,5 metara.

U prosjeku dnevno straža bilježi oko 300 pokušaja nelegalnog prelaska a za dvije posljednje sedmice povređena su nožem, razbijenom flašom, motkom, kamenicama četvorica vojnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.