„Naci baka“ još jednom osuđena zbog negiranja holokausta

„Naci baka“ još jednom osuđena zbog negiranja holokausta

Njemačka penzionerka (95) Ursula Haverbek, poznata kao "nacistička baka", koja je nekoliko puta osuđena na zatvorsku kaznu zbog negiranja Holokausta, osuđena je na još 16 mjeseci zatvora na posljednjem suđenju.

Sud u Hamburgu osudio je Ursulu Haverbek za poricanje holokausta u nekoliko navrata, uključujući 2015. tokom suđenja bivšem čuvaru nacističkog logora.

Pri izricanju kazne sudije su uzeli u obzir njene prethodne presude i činjenicu da je „takođe iskoristila postupak za dalje širenje svojih stavova", rekla je portparolka suda za AFP.

Haverbek je nekoliko puta na suđenju ponovila svoje opaske o Holokaustu.

Haverbek je prethodno u nekoliko navrata osuđivana na zatvorsku kaznu zbog negiranja genocida, a jednom je na televiziji izjavila da je „Holokaust najveća i najodrživija laž u istoriji“.

Optužbe protiv nje proizlaze iz komentara iznijetih tokom suđenja bivšem pripadniku SS-a Oskaru Gruningu 2015. godine koji je bio stražar u Aušvicu.

Ona je tada rekla novinarima da Aušvic nije bio logor istrebljenja, već radni logor.

Današnja odluka suda nije konačna i na nju je moguća žalba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.