Srbijom se ponovo šire građanski protesti protiv otvaranja rudnika litija

Srbijom se ponovo šire građanski protesti protiv otvaranja rudnika litija

Na društvenim mrežama počeli su da se šire pozivi za organizovanje protesta u mjestima širom Srbije, a protiv projekta izgradnje rudnika litija kompanije Rio Tinto.

Ovi pozivi su uslijedili poslije velikog protesta u Valjevu u ponedeljak. Prema pisanju novosadskog portala 021, iza protesta ne stoje određene grupe već se pozivi dijele među stanovnicima pojedinih mjesta.

Za danas su najavljena okupljanja u 19 sati kod Doma kulture u Koceljevi, u petak u Gradskom parku u Negotinu, u ponedeljak u centru Šapc i u Aranđelovcu, kao i 5. avgusta ispred zgrade opštine u Rači.

U većini poziva za okupljanje građani se pozivaju da se suprotstave projektu Rio Tinta uz poruke "Srbija ne sme da se pretvori u deponiju sumporne jalovine", "Stop Rio Tintu", "Ne damo Šumadiju" i slično.

Udruženje građana "Ne damo Jadar" koje okuplja prvenstveno stanovnike Gornjih Nedeljica i okoline gde je planirana gradnja rudnika i koje je predvodnik svih protesta do sada, najavilo je da će u četvrtak, 25. jula, ukoliko Skupština opštine Loznice bude razmatrala prostorni plan kojim se dozvoljava gradnja rudnika, pozvati građane na momentalno okupljanje kod zgrade opštine.

Za sada iz Udruženja građana "Ne damo Jadar" nisu ništa saopćili povodom najavljenih protesta širom Srbije osim što su ponovili da će pozvati građane na blokade i okupljanja 10. augusta ukoliko vlast do tada ne obustavi realizaciju projekta "Jadar".

Oni su ovaj rok od 40 dana dali krajem juna nakon protesta u Leskovcu, kada je zahtjev za trajnu zabranu geoloških istraživanja i eksploataciju litija i bora u Srbiji predat zvanično u Beogradu.

Iz ovog udruženja su rekli da postoji mogućnost i da ranije pozovu građane na proteste.

U međuvremenu je Ustavni sud poništio raniju uredbu Vlade Srbije kojom je zaustavljen projekat "Jadar", a u Beogradu je potom sa predstavnicima EU potpisan Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina kojim se otvara dalji put ka realizaciji rudarenja litija u Srbiji.

Izvor:KLIX.BA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.