U Srbiji registrovan prvi slučaj obolijevanja od groznice Zapadnog Nila

U Srbiji registrovan prvi slučaj obolijevanja od groznice Zapadnog Nila

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je registrovan prvi potvrđeni slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji, kao i jedna zaražena osoba za koju se sumnja da se inficirala u Grčkoj.

U saopštenju "Batut" navodi da je oboljeli muškarac (80) sa teritorije Beograda, što je potvrdio Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

"Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa vjerovatnim mjestom zaražavanja u Grčkoj", navodi se u saopštenju.

"Batut" navodi da je u sezoni nadzora 2024. godine, do 17. jula u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno ukupno sedam slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to četiri u Grčkoj, dva u Italiji i jedan u Španiji.

"Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je 'Culex pipiens', vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra mjeseca", upozorio je "Batut".

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije preporučio je "primjenu mjera lične zaštite od uboda komaraca".

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.