Šta je pozadina besmislenih tvrdnji iz Beograda da BiH želi uništiti Srbiju

ZAVADI PA VLADAJ

Šta je pozadina besmislenih tvrdnji iz Beograda da BiH želi uništiti Srbiju

Posljednjih sedmica srbijanski tabloidi, ali i oni mediji koji su nekada slovili za respektabilne novine, poput Politike, a danas sve pod kontrolom Aleksandra Vučića, predsjednika države, forsiraju priču o kojekakvim opasnostima iz BiH i zavjerama koje navodno Sarajevo sprema.

Jasno je nalogodavcima takvih vijesti i tekstova i kakav je politički ambijent u BiH i šta je realpolitika. Ali također znaju šta žele postići prebacivanjem fokusa na BiH, predstavljanjem Srbije žrtvom te iskorištavanjem veoma česte političke disfunkcionalnosti (pod utjecajem RS-a) u BiH.

Srbija je prema svim analizama ostala zatečena jer je nespremna dočekala bh. lobiranje za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Od tada i najmanji incident politika iz Srbije pokušava vezati za rezoluciju u očaju jer je istina o genocidu u Srebrenici odlukom Generalne skupštine UN-a izašla iz okvira lokalnog i postala globalna priča.

Svesrpski sabor

Ubrzo nakon usvojene rezolucije vlasti u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska organizirale su tzv. svesrpski sabor te niz zaključaka koje od početka juna do danas u kontinuitetu pokušavaju sprovoditi. A suština se ogleda u masovnom povezivanju Srbije i entiteta RS, kroz različite institucije i događaje. Za tako nešto uglavnom se oslanjaju na sporazum o specijalnim vezama koji je potpisan prije skoro dvije decenije.

No, uprkos tome što za "specijalne veze" Srbije i RS u brojnim sferama mora biti uključena država BiH kao kontakt tačka, to se u praksi rijetko dešava.

Od usvajanja rezolucije, Srbija je sa entitetom RS organizirala dolazak policijskog helikoptera Srbije u Trebinje, koji je trebao ostati stacioniran, ali je naknadno povučen.

Potom je iz Srbije u Bratunac i Prijedor stigla grupa vojnika kadeta koju marširali gradovima u kojima je vojska RS-a, redovno pomagana vlastima iz Srbije počinila neke od najvećih zločina u BiH od 1992. do 1995.

Posljednji primjer je najava dolaska nekoliko policajaca iz Srbije koji su tokom ljetne sezone trebali biti stacionirani u nekim bh. gradovima (područje RS-a). Naknadno je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić obznanio da ipak neće doći i to nakon reakcija, uglavnom opozicije iz FBiH.

U sva tri primjera Srbija je nametala teme, a vlasti i opozicija u FBiH, uglavnom stranke sa sjedištem u Sarajevu su vodile raspravu ko je kriv, ko je učinio propuste.

Opozicija predvođena SDA i DF-om i nekim drugim je kritkovala stranke Trojke za propuste, dok je Trojka odgovarala da je riječ o spinovima te da je upravo opozicija pristala i potpisala dokumente koji Srbiji omogućavaju specijalne veze.

I dok se svaki put u BiH vodila žustra rasprava ko je i da li je neko kriv, Srbija je mogla samo likovati, jer su već u tom trenutku uspjeli u svom naumu. Dobili su međusobno političko trošenje stranaka iz Sarajeva, a srbijanski tabloidi su se mogli posvetiti raznoraznim konstrukcijama o službenom Sarajevu koje navodno želi uništiti Srbiju.

Bez obzira što su takve tvrdnje paradoksalne, u Srbiji ih vlast detaljno razvija, a glavni junak takvih apsurdnih scenarija je upravo Vučić.

Tako je prošle sedmice srbijanska Politika na naslovnoj strani objavila naslov "Kako se Sarajevo i Priština spremaju za rat protiv Srbije".

2407220461mn

Naslovnica Politike od 17. jula

Bez obzira na iluzornost takvih tvrdnji, one imaju svoju publiku upravo u Srbiji i RS-u. Na svim tim primjerima vlast u Srbiji sebe "prodaje" kao žrtve regionalnih zavjera, a čime paralelno guraju službeno Sarajevo da se bavi politikanstvom. Nema sumnje da će vlast u Srbiji istu priču pokušati prodavati i Zapadu, namećući teme i perući svoju odgovornost za to što jako često preskaču državu BiH i sporazume potpisuju sa entitetom RS. Što i dalje ne prihvataju sudski utvrđene presude, što kao vlast i dalje prikrivaju mnoge odbjegle ratne zločince i tako dalje.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.