U Sjevernoj Makedoniji gori devet požara, kao pomoć ostao samo crnogrski helikopter

U Sjevernoj Makedoniji gori devet požara, kao pomoć ostao samo crnogrski helikopter

Na teritoriji Sjeverne Makedonije ima devet aktivnih šumskih i požara na otvorenom, saopštio je direktor Centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov.

On je u video izjavi rekao da na gašenju požara sa lokalnim vatrogascima, angažovano i 150 vojnika, 30 policajaca i 40 pripadnika Direkcije za zaštitu i spasavanje (DZS) Sjeverne Makedonije.

Prema riječima Angelova, za sada na gašenju požara iz vazduha dejstvuju samo makedonske letilice – dva „er traktora“ DZS, dva policijska helikoptera i dva helikoptera Armije Sjeverne Makedonije.

Dodao je da je od stranih letilica, kako je rekao, „nažalost ostao samo crnogorski helikopter koji je trenutno na servisiranju zbog defekta i da će ako bude uspješno uklonjen nastaviti danas sa dejstvom“.

- U ovom trenutku oslanjamo na naše snage to su dva er traktora DZS, dva armijska helikoptera i dva policijska helikoptera. Sve strane letilice, izuzev crngorskog helikoptera, već su napustile našu državu zbog požara koji su se pojavili u njihovim matičnim zemljama - rekao je Angelov.

U borbi sa vatrenom stihijom u Sjevernoj Makedoniji iz vazduha prethodnih dana su učestvovali i jedan helikpter iz Srbije, dva iz Slovenije, hrvatski protvpožarni avion „kanader“, avion „spartan“ iz Rumunije, kao i dva turska „er traktora“ i jedan helikopter.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.