SDA o dolasku policije Srbije u RS: Ako se ovo nastavi doći će do eskalacije s nesagledivim posljedicama

OŠTRA REAKCIJA

SDA o dolasku policije Srbije u RS: Ako se ovo nastavi doći će do eskalacije s nesagledivim posljedicama

Stacioniranje pripadnika MUP-a Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavak je agresivne politike Vučićevog režima, čiji je cilj ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako navode iz SDA, srbijanski državni vrh, u saradnji sa vlastima u entitetu RS, svojim potezima kontinuirano destabilizira stanje u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji.

"Takva politika je posebno intenzivirana nakon održavanja tzv. 'Svesrpskog sabora'. Dolazak policijskog helikoptera iz Srbije u Trebinje, paradiranje pripadnika Vojske Srbije po Prijedoru i raspoređivanje srbijanskih policajaca po bh. gradovima u danima obilježavanja genocida u Podrinju i Krajini je provokativan i drzak početak realizacije programa usvojenog na Saboru", kažu iz SDA.

Kako su dodali, provođenje velikosrpskih planova olakšava izostanak odlučne i konkretne reakcije svjedoka-garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji imaju obavezu da zaustave sve procese koji su prijetnja miru.

"Velikosrpskim projektantima i izvođačima radova na ruku ide i činjenica da su im stranke Trojke, zbog vlastitih fotelja, prepustile sve poluge u sigurnosnom sektoru. Istovremeno, u onim bh. intitucijama preko kojih još uvijek mogu zaustavljati nasrtaje velikosrpske politike, dužnosnici Trojke pokazuju nevjerovatno neznanje, nesposobnost i nesnalaženje", dodaju iz SDA.

Naglasili su da im je ostanak na vlasti po svaku cijenu i vlastiti PR najvažniji.

"Njihovi strastveni obračuni sa probosanskom opozicijom i istovremena snishodljivost prema spregu SNSD/HDZ, te verbalne akrobacije i bizarni javni performansi kojima tobože brane državu, samo dodatno ohrabruju neprijatelje države", naglašavaju iz SDA.

Istakli su da, umjesto da ispravljaju očigledne propuste ili se sklone, predstavnici Trojke uglavnom ne reaguju.

"I kada to čine onda zabrinutoj bh. javnosti objašnjavaju kako je sve urađeno po zakonu, kako je kriv neko u drugom ministarstvu i insituciji, ili lažno optužuju prethodne vlasti. Ukoliko se ovakav odnos prije svega domaćih, ali i stranih faktora, prema drskim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu nastavi, pitanje je vremena kada će doći do esklacije stanja sa nesagledivim posljedicama", naglašavaju iz SDA.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.