Nakon 32 godine porodice će u Kamičanima sahraniti majke, braću...

ZLOČIN U PRIJEDORU

Nakon 32 godine porodice će u Kamičanima sahraniti majke, braću...

U Memorijalnom centru Kamičani danas će biti klanjana dženaza za četiri žrtve zločina u Prijedoru koje su identifikovane u proteklih godinu dana, a koji su ubijeni 1992. godine.

Alija Forić, Badema Musić, Nazif Musić i Enver Aljii danas će pronaći vječni smiraj i to nakon što su njihovi članovi porodica koji su preživjeli, punih 32 godine tragali za njihovim posmrtnim ostacima.

Četiri tabuta koja su jučer ispraćena iz identifikacionog centra Šejkovača nakon prolaska kroz gradove Krajine u Kamičane su dovezeni u petak navečer, a danas s početkom u 12 sati početi će vjerski program nakon čega će biti klanjanja dženaza namaz koju će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Mirsad Forić danas će u mezar spustiti svog brata Aliju koji je ubijen prilikom čišćenja zaseoka Sivci.

"32 godine sam tragao za posmrtnim ostacima svog brata. Ubijen je kada je bilo čišćenje zaseoka Sivci. Došli su autobusi i oni su ulazili u njih. U jednom trenutku neko ga je zovnuo, da li prijatelj da li neki rođak, 'Alija', kada je to čuo taj vojnik, ili četnik, ne znam kako da ga nazovem, pitao je ko je taj Alija i on mu se javio. Njega je izveo i još četvoricu i zajedno ih ubio. Pronađeni su u istoj grobnici", kazao je Mirsad koji vidno potresen današnjim događajem čeka kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Kamičanima.

Suad Musić danas će sahraniti svoju majku Bademu, a oca je sahranio 2010. godine.

"Nakon 32 godine došli smo da preuzmemo posmrtne ostatke. Pronašli smo manji dio posmrtnih ostataka, tražit ću i dalje", kazao je Musić čija je majka ubijena u šumi nedaleko od porodične kuće.

Kazao je da je djelomično lakše što će znati gdje joj je mezar, ali s druge strane i teže jer nisu pronašli sve posmrtne ostatke.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.