Tramp obećao da će okončati rat u Ukrajini ako ponovo bude bio predsjednik SAD

Tramp obećao da će okončati rat u Ukrajini ako ponovo bude bio predsjednik SAD

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao je sinoć u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da će "okončati rat" između Ukrajine i Rusije ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru u SAD.

"Kao i vaš sljedeći predsjednik SAD, doneću mir svijetu i okončati rat koji je koštao toliko života", napisao je predsjednički kandidat republikanca na svojoj platformi Truth Social.

Tramp često tvrdi da bi mogao vrlo brzo da okonča sukob u Ukrajini po povratku na vlast, ali nikada nije iznio detalje kako bi to postigao.

Njegove česte pohvale ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i njegove kritike na račun drugih zemalja članica NATO-a, izazvale su zabrinutost zapadnih saveznika Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države Džozefa Bajdena (Joseph Biden) su daleko najveći donator vojne pomoći Kijevu, a pobjeda Donalda Trampa bi mogla da ugrozi svaku buduću pomoć i tako oslabi poziciju Ukrajine na bojnom polju.

Zelenski je potvrdio telefonski razgovor, tokom kojeg je čestitao milijarderu njegovu zvaničnu kandidaturu za predsjedničkog kandidata Republikanske partije.

"Podvukao sam vitalnu podršku obe stranke (republikanske i demokratske) i oba doma Kongresa u zaštiti slobode i nezavisnosti naše nacije", napisao je Zelenski na platformi Iks (X) i ponovio da osuđuje pokušaj ubistva Trampa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.