Iran reagovao na spornu odluku Knesseta:

POVRATAK U 1993.

Iran reagovao na spornu odluku Knesseta: "To pokazuje rasističku prirodu Izraela"

Portpalor iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kan'ani kazao je da je rezolucija koju je donio izraelski parlament (Knesset), a kojom se odbacuje uspostava palestinske države, "još jednom pokazala svijetu rasističku prirodu cionističkog uzurpatorskog režima".

"Izraelski aparthejdski režim nije samo prijetnja palestinskoj naciji, već i međunarodnom miru i sigurnosti", kazao je Kan'ani.

Glasnogovornik je naglasio da se palestinska nacija ima pravo oduprijeti i boriti protiv okupatora sve dok ne obnove sva svoja prava, usred "neaktivnosti" međunarodne zajednice, posevbno Ujedinjenih naroda, i njezinog neuspjeha da osigura njihova legitimna prava i provedbu međunarodne rezolucije protiv Izraela.

Njegove su primjedbe uslijedile dok je Knesset kasno u srijedu glasovao 68-9 za usvajanje rezolucije kojom se odbacuje uspostava palestinske države.

Tamo se navodi da bi stvaranje palestinske države predstavljalo "egzistencijalnu opasnost" za Izrael.

Mustafa Barghouti, glavni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, osudio je ovaj potez, rekavši da "ova rezolucija predstavlja odbacivanje mira s Palestincima i službenu objavu smrti sporazuma iz Osla."

Sporazumi iz Osla su prvi put potpisani između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Izraela 1993. godine. Oni su pozvali na održivu i suverenu palestinsku državu.

U febrauru je Knesset također odbacio palestinsku državnost, glasajući za podršku vladinoj odluci o odbijanju jednostranog priznanja palestinske države.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Španiju, Irsku, Norvešku, Sloveniju i Armeniju, službeno je priznalo palestinsku državu, pridruživši se više od 140 država članica UN-a koje su priznale njezinu državnost u protekla četiri desetljeća.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.