Međunarodni sud pravde odlučio: Izrael okupatorska sila u Gazi

Međunarodni sud pravde odlučio: Izrael okupatorska sila u Gazi

Izraelska politika naseljavanja krši međunarodno pravo, utvrdio je sud

Međunarodni sud pravde (ICJ) je donio odluku da je izrael okupaciona sila na području teritorije Palestine.

Sud je zaključio da ima jurisdikciju nad pitanjima Generalne skupštine UN-a o pravnim implikacijama izraelske okupacije palestinskih teritorija. Također je zaključio da se navedena pitanja ne tiču samo Palestine, već i ostatka svijeta. 

Sud je dodao da za svoje odluke ima dovoljno informacija da donese nezavisan zaključak o navedenim pitanjima, prenosi Reuters.

Kada je riječ o samoj okupaciji, sud je zaključio da Izraelska okupacija traje duže od 57 godina, te da je ona po definiciji privremena i da kao takva, ne dopušta okupacionoj sili da preuzme prava nad zemljom koju okupira bez obzira na vrijeme trajanja okupacije.

Izraelska politika ilegalnih naselja krši član 49 Ženevsku konvenciju u kojoj se kaže da okupaciona sila neće prebacivati dio svoje populacije na okupiranu zemlju. 

Također, Sud kaže da je Izrael redovno legalizovao ilegalna naselja i prateću infrastrukturu upravo zbog zauzimanja teritorije.

Izvor:Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.