Osamnaestogodišnji Zeničanin preminuo od morbila

PROGLAŠENA EPIDEMIJA

Osamnaestogodišnji Zeničanin preminuo od morbila

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo je u Kantonalnoj bolnici Zenica od morbila, potvrđeno je Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Doktor Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a, je kazao da se radi o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice koji je bio hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Ranije je iz ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, ali i INZ-a saopćeno da je zabilježeno više od hiljadu slučajeva morbila, tačnije, s današnjim danom, kako su kazali iz INZ-a, zabilježeno je ukupno 1.218 slučajeva.

Kako nam je potvrđeno, 18-godišnjak nije bio vakcinisan, a dr. Kozica je kazao da od 1.218 slučajeva tek 12-13 oboljelih ima u kartonu MRP vakcinu što znači da im organizam nije proizveo antitijela.

Najviše je prijavljenih u Zenici 487, Kaknju 443 te Visokom - 185.

Danas je u ovom kantonu, nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju.

"I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od morbilla, što znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetero (40) druge djece. Za isti period vakcinalni obuhvat ciljane dobne skupine MRP vakcinom na području ZDK iznosi 37 posto, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se vakciniše najmanje 95 posto djece koja nisu vakcinisana", ističe dr. Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovno su upozorili roditelje da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprječavanje oboljenja, te razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.