Majke Srebrenice pisale Delegaciji EU u BiH: Nije isto odati poštu žrtvama genocida, a zatim onima koji su ga počinili

Majke Srebrenice pisale Delegaciji EU u BiH: Nije isto odati poštu žrtvama genocida, a zatim onima koji su ga počinili

Delegacija ambasadora pet zemalja Evropske unije, sa otpravnikom poslova EU u BiH Adebajom Babajideom, posjetila je juče bratunačko groblje i na Spomen-krstu položila vijence u pomen srpskim žrtvama u proteklom ratu na području srednjeg Podrinja i Birča

Udruženje Majke Srebrenice i još nekoliko bošnjačkih udruženja uputili su pismo Delegaciji Evropske unije u BiH, zahtjevajući da se evropski zvaničnici, koji su u Bratuncu ispred Spomen-obeležja odali poštu srpskim žrtvama iz proteklog rata, izvini žrtvama genocida u Srebrenici ili napuste Bosnu i Hercegovinu.

"Nije isto doći odati poštu žrtvama genocida, a zatim odati poštu onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvrjedljiv. Svjesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujete rezolucije Evropskog parlamenta, ako već ne poštujete žrtve genocida", naveli su u pismu.

Delegacija ambasadora pet zemalja Evropske unije, sa otpravnikom poslova EU u BiH Adebajom Babajideom, posjetila je juče bratunačko groblje i na Spomen-krstu položila vijence u pomen srpskim žrtvama u proteklom ratu na području srednjeg Podrinja i Birča.

Na vijencu, koji su položili, napisano je "U pomen svim nevinim žrtvama".

"Empatija i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvatanje povesnih i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje", saopštili su iz Delegacije EU.

Drektor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić napisao je juče na mreži Iks da je "apsolutno šokiran" time što je Delegacija EU odala poštu, kako je naveo, pripadnicima vojske bosanskih Srba na "Vojničkom groblju“.

"Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju reč", napisao je Suljagić.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.