Koji podaci su poznati o 20-godišnjaku osumnjičenom za pokušaj atentata na Trumpa

AMERIKANCI U ŠOKU

Koji podaci su poznati o 20-godišnjaku osumnjičenom za pokušaj atentata na Trumpa

FBI je 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa identificirao kao osumnjičenoga za jučerašnji pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u gradu Butleru, američka savezna država Pennsylvania.

Osumnjičeni je ubijen nekoliko sekundi nakon što je ispalio hice prema bini na kojoj je Trump govorio. Trump je na društvenim mrežama objavio da mu je metak povrijedio "gornji dio uha" prije nego što su ga agenti izveli s bine. Izrazio je saučešće porodici osobe koju je osumnjičeni ubio na predizbornom skupu.

U posljednjem obraćanju se zahvalio na podršci te da je "samo Bog spriječio da se dogodi nezamislivo". Al Jazeera je objavila da se Amerikanci još uvijek pokušavaju pomiriti sa šokantnom viješću.

"Neki od njih nikada nisu iskusili ništa slično. Posljednji put je pokušaj atentata bio 1981. godine na (tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država) Ronalda Reagana", napomenula je Al Jazeeraina reporterka.

Ko je bio Crooks

Crooks je živio u mjestu koje je jedan sat vožnje udaljeno od mjesta na kojem se desio pokušaj atentata. Srednju školu je završio prije dvije godine, a s 500 dolara je nagrađen za školska postignuća. Dostupan je i videosnimak svečanosti na kojem se vidi kako mu je srednjoškolska diploma uručena uz aplauze prisutnih na svečanosti.

Bio je registrovan kao republikanac, što je i 78-godišnji Trump, i predstojeći predsjednički izbori u SAD-u bi bili prvi izbori na kojima bi mogao glasati.

Međutim, kada je imao 17 godina, Crooks je donirao 15 dolara organizaciji ActBlue koja prikuplja novac za lijevo orijentirane političare.

Kako je pucao

Prema snimku koji je objavio kalifornijski informativni portal TMZ, Crooks je potrbuške ležao na krovu, s puškom u ruci. Kada se Trump počeo obraćati, odjeknuli su pucnji.

Bivši CIA-in oficir Bob Ayers je izjavio za Al Jazeerau da Tajna služba, odgovorna za osiguranje, nije uradila baš dobar posao. Prema njegovim riječima, nije se smjelo dogoditi da se osoba, naoružana s puškom, popne na zgradu i puca u bivšeg predsjednika.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.