Tajna služba istražuje propuste: Kako se napadač približio Trampu?

Tajna služba istražuje propuste: Kako se napadač približio Trampu?

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspio da se približi dovoljno da puca iz poluautomatske puške i povredi bivšeg predsiednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, što ukazuje na neuspjeh jedne od osnovnih dužnosti bezbjednosne agencije, javlja Glas Amerike.

Naoružani napadač, koga su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa „uzvišenog položaja izvan mjesta održavanja skupa“.

Analiza Asošiejted presa, kojom je obuhvaćeno više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mjesta, pokazuje da je strijelac uspio da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsjednik, koji je povrijeđen tom prilikom, dok je jedan učesnik skupa ubijen, a dva su povrijeđena.

Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP, vidi se tijelo čovjeka u sivoj kamuflažnoj odjeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona sjeverno od kompleksa Batler Farm Šov, gdje je održan Trampov miting.

RRRRRRTRAMP

Krov je bio manje od 150 metara od mjesta gdje je Tramp govorio, što je udaljenost sa koje bi prosječni nišandžija mogao da pogodi metu ljudske veličine. To je razdaljina na kojoj regruti američke vojske moraju da pogode siluetu veličine čovjeka da bi se kvalifikovali za rukovanje jurišnom puškom M16 u osnovnoj obuci. AR-15, koju je koristio strijelac na Trampovom skupu, poluautomatska je civilna verzija vojnog M16.

Glavni specijalni agent FBI-a Kevin Rojek rekao je da je „iznenađujuće“ da je napadač, identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji, mogao da puca na binu prije nego što je ubijen.

Na skupu su bili članovi protivsnajperskog i tima Tajne službe za sprečavanje napada, prema riječima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Teško naoružani tim za sprečavanje napada, čiji je kodni naziv Tajne službe „Sokolovo oko“, odgovoran je za eliminisanje prijetnji kako bi drugi agenti mogli da zaštite i odvedu osobu koju štite.

Kontrasnajperski tim, poznat pod kodnim imenom „Herkules“, koristi dalekozore i opremljen je snajperskim puškama za suočavanje sa prijetnjama iz velike daljine.

Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je da njegovo odjeljenje i Tajna služba sarađuju sa organima za sprovođenje zakona na istrazi pucnjave. Održavanje bezbjednosti predsjedničkih kandidata i događaja u njihovoj kampanji jedan je od „najvitalnijih prioriteta odeljenja“, rekao je Majorkas.

„Mi smo angažovani sa predsjednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mjere da obezbijedimo njihovu bezbjednost i bezbjednost“, dodao je on.

Pozivi na istragu stižu i iz krugova Trampovih republikanaca, ali i od demokrata.

Republikanac Džejms Komer iz Kentakija, predsjednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je kontaktirao Službu za brifing i pozvao direktorku Kimberli Čitl da se pojavi na saslušanju.

Kongresmen Riči Tores, demokrata iz Njujorka, pozvao je na istragu „bezbjednosnih propusta“ na mitingu. „Federalna vlada mora stalno da uči iz bezbjednosnih propusta kako bi izbegla njihovo ponavljanje, posebno kada ti propusti imaju implikacije po naciju“, rekao je Tores.

Guverner Viskonsina Toni Evers, takođe demokrata, objavio je na mreži Iks da su on i njegovo osoblje u kontaktu sa koordinatorima za planiranje bezbjednosti uoči nacionalne konvencije koja treba da počne u ponedjeljak u Milvokiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.