MVP Njemačke: Orbanova Mađarska nanijela veliku štetu, moguće da joj se oduzme predsjedavanje EU

MVP Njemačke: Orbanova Mađarska nanijela veliku štetu, moguće da joj se oduzme predsjedavanje EU

Njemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fišer.

Smatra da je Budimpešta nanijela “veliku štetu” već u prvih 12 dana svog mandata, prenosi N1.

- Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Vijećem. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta - kazao je on.

Precizirao je da bi mađarsko predsjedavanje moglo da bude opozvano “teoretski”, slično kao što je Velika Britanija morala da se odrekne rotirajućeg šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU nakon što je napustila EU.

- Mađarski premijer Viktor Orban govori isključivo za sebe. Ovo su jednostrani koraci Mađarske, koje pratimo s velikim iznenađenjem i skepsom. Oni su, također, u suprotnosti sa principom lojalnosti EU  - rekao je Fišer.

Orbanova posjeta Rusiji nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje EU prošle sedmice izazvala je kritike iz Brisela.

Zvaničnici EU rekli su da Orban nije predstavljao Uniju od 27 zemalja tokom svojih putovanja. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto odbacio je kritike EU, ističući da je Mađarska nezavisna država.

Izvor:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.