Tuga, suze i tišina na oproštaju od najmilijih

Tuga, suze i tišina na oproštaju od najmilijih

Posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida u Srebrenici dopremljeni juče u Potočare Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, biće izloženi danas, 10. jula, na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, gdje će biti i sahranjeni na kolektivnoj dženazi

Tužna kolona sa 14 tabuta u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice stigla je juče u Potočare.

Majke, braća, sestre, očevi, ali i mnogobrojna rodbina i prijatelji stigli su ispred bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari kako bi se oprostili od ubijenih članova porodica. Oni su u tišini, kao i prethodnih godina, formirali dva reda od kombija s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava pa do ulaza u prostor nekadašnje fabrike kako bi na rukama prenijeli tabute.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, biće izneseni danas, 10. jula, na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, gdje će biti i sahranjeni 11. jula na kolektivnoj dženazi.

Vozila su juče ujutro krenula iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz rata u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995. Na putu prema Potočarima organizovano je, između ostalog, zaustavljanje u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na Markalama, te ispred Vijećnice.

Među 14 žrtava koje će biti sahranjene na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina, kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić – Hasib i Ćamil.

Većina posmrtnih ostataka i ovih 14 žrtava nađena je u dvije, nekada u tri masovne grobnice, i to je jedna od ključnih karakteristika genocida u Srebrenici – sekundarne i tercijalne masovne grobnice s ciljem prikrivanja tako masovnih zločina koji su počinjenih u tih sedam do deset dana, javlja Al džazira.

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari biće ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet)Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat(Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif ) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još nijesu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela. Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započeće proces reekshumacija te će ove godine biti reekshumirani posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identifikovani.

Reekshumacije će trajati do 22. jula. Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve genocida potiču iz različitih opština, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija ŠahaIzmirlić, rođena 1901. godine. Za više od hiljadu žrtava genocida još se traga.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.