Rajzing Rajnke: Crna Gora se pokazala kao pouzdana članica NATO-a
Džudi Rajzing Rajnke

Rajzing Rajnke: Crna Gora se pokazala kao pouzdana članica NATO-a

Crna Gora se pokazala kao pouzdana članica NATO saveza, kazala je ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, povodom samita koji se na 75. godišnjicu Alijanse, održava u Vašingtonu.

"Posebno pohvaljujemo Vladino ispunjavanje obaveze dva odsto izdvajanja za odbranu, postavljajući primjer za druge članice Saveza - velike i male – koji treba slijediti. Članstvo Crne Gore u NATO-u takođe jača njenu kandidaturu za pristupanje EU. U konačnom, NATO samit će pokazati našu posvećenost zajedničkim vrijednostima, slobodi i našoj kolektivnoj bezbjednosti. Sjedinjene Države i Crna Gora prihvataju te vrijednosti, a NATO je kao rezultat toga jači", kazala je Rajnke.

Istakla je da su trajna snaga i jedinstvo Alijanse, sada važniji nego ikada.

" Ovonedjeljno istorijsko okupljanje najvećeg odbrambenog saveza u istoriji naglašava nezamjenljivu ulogu NATO-a u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i bezbjednosti. Takođe, jača naše zajedničke vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava. Danas je NATO temelj transatlantske bezbjednosti, osiguravajući mir i stabilnost širom Evrope i šire – sada i za buduće generacije", kazala je ambasadorka.

Poručila je da podrška NATO-a Ukrajini protiv Rusije ostaje nepokolebljiva.

"NATO saveznici nastavljaju da isporučuju ​​znatnu vojnu pomoć i obezbjeđuju stratešku koordinaciju, što je ključno za suverenitet Ukrajine i širu regionalnu stabilnost. Na samitu će čelnici NATO saveznika ponovo potvrditi obaveze jačanja obrambenih sposobnosti Ukrajine i odvraćanja od dalje agresije Rusije, osiguravajući stabilnu i sigurnu Evropu. U tom smislu, naše kolektivne odbrambene obaveze, sadržane u Članu 5 Sjevernoatlantskog ugovora, garantuju da će svaki pedalj teritorije NATO-a biti odbranjen, bilo da se radi o Crnoj Gori, Sjedinjenim Državama ili bilo kojem drugom NATO savezniku", poručila je Rajnke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.