Nakon posjete Rusiji, Orban otputovao u Kinu

Nakon posjete Rusiji, Orban otputovao u Kinu

Nakon iznenadne posjete Moskvi prošle nedjelje koja je izazvala gnijev evropskih lidera, mađarski premijer Viktor Orban krenuo je na još jedno nenajavljeno putovanje, ovog puta u Kinu, izvestili su kineski državni mediji u ponedjeljak ujutro.

„Mirovna misija 3.0“, napisao je Orban na platformi X po dolasku u Peking, postavljajući fotografiju na kojoj ga na aerodromu dočekuje zamjenica kineskog ministra spoljnih poslova Hua Čunjin.

Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban na platformi X, a u Pekingu je rekao da Mađarska „snažno cijeni“ mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, navodi mađarska novinska agencija MTI.

Prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua, Orban bi trebalo da se sastane sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Njegovo putovanje uslijedilo je nakon spekulacija da bi mađarski lider mogao da posjeti i Kinu nakon kontroverznog putovanja u Moskvu u petak, tokom kojeg je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovaj potez izazvao je zaprepašćenje u Evropi i SAD. Orban je rekao da je njegov sastanak sa Putinom, koji je izvršio invaziju na Ukrajinu, bio „mirovna misija“. Tokom zajedničkog nastupa sa Putinom nakon razgovora, Orban je ponovo pozvao na napore za pronalaženje mirnog rješenja za ukrajinski rat. Nekoliko zvaničnika EU je kasnije naglasilo da mađarski lider nema zvanični mandat EU da pregovara sa Rusijom, kao i da je imala. nema veze sa šestomjesečnim predsjedavanjem Mađarske Evropskom unijom.

Orban, koji je često trn u oku Briselu po nizu pitanja, važi za najbližeg Moskvi među liderima Evropske unije. Mađarska je 1. jula preuzela rotirajuće predsjedavanje EU.

Jedini lider EU koji je bio na "Belt forumu"

Kineski predsjednik Si posjetio je Mađarsku u okviru svog evropskog putovanja u maju. Peking i Budimpešta održavaju dobre odnose, a Orban je bio jedini lider EU koji je prisustvovao Forumu Pojas i put čiji je domaćin Kina prošlog oktobra.

Mađarska je dio kineske inicijative Pojas i put (BRI), ogromnog infrastrukturnog projekta koji uključuje Kinu koja ulaže milijarde u infrastrukturu i daje zajmove mnogim zemljama na globalnom jugu, centralnoj Aziji i djelovima Evrope.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.