Putin u Sjevernoj Koreji nakon više od dvije decenije

Putin u Sjevernoj Koreji nakon više od dvije decenije

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un počeli su razgovore u Pjongjangu u sastavu delegacija Rusije i Sjeverne Koreje.

Putin je na početku razgovora sa sjevernokorejskim liderom poručio da Moskva cijeni podršku Pjongjanga.

"Veoma cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i u ukrajinskom pravcu", naveo je Putin, istakavši da je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Rusije i Sjeverne Koreje za dugi niz godina.

Putin, koji je u Sjevernoj Koreji prvi put poslije 24 godine, podsjetio je da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Korejski lider je, otvarajući pregovore sa ruskim predsjednikom istakao ulogu Rusije u održavanju strateške ravnoteže u svijetu i izrazio punu podršku u "sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini".

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje cijeni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost s ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbjednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", naglasio je Kim Džong Un.

Sa ruske strane razgovora, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsjednik vlade Denis Manturov, potpredsjednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamjenik predsjednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje Park Čong Čon, kao i zamjenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Putin i Kim će razgovarati o međunarodnoj agendi, bezbjednosnim pitanjima, saradnji u oblasti privrede, energetike, transporta i poljoprivrede.

Program posjete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posjete, državni prijem i polaganje vijenca na Spomenik oslobođenja, koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svjetskog rata.

Putin je posljednji put posjetio Severnu Koreju 2000. godine, dok je Kim posjetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da posjeti Pjongjang.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.