MMF odobrio 800 miliona dolara kredita Argentini

ZA EKONOMSKI OPORAVAK

MMF odobrio 800 miliona dolara kredita Argentini

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 miliona dolara (USD) za pomoć u ekonomskom oporavku, objavivši da je program kreditiranja "čvrsto na pravom putu".

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 44 milijarde USD, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve.

MMF je u saopštenju naveo da je njegov Izvršni odbor dovršio osmu reviziju tog aranžmana, prenosi SEEbiz.

"Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenim do kraja marta ove godine", objavio je MMF.

Iz MMF-a su dodali da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvaliteta fiskalnog prilagođavanja, preduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike, te sprovođenje reformi za rast.

Argentinska Vlada najavila je da će započeti razgovore s MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik, Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru, sproveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju, kako bi se uhvatio u koštac s trocifrenom inflacijom, padom ekonomije i deviznim rezervama u minusu.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizuje svoju valutu.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u maju bila je najniža od 2022, pokazali su službeni podaci u četvrtak, oslabivši peti mjesec zaredom na 4,2 odsto, zahvaljujući mjerama štednje.

Ipak, tamošnja Vlada suočena je s izazovima, jer se privreda zaustavlja, a nivo siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili protesti zbog daljih reformi koje predviđaju budžetske rezove.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.