Bler: Kosovo zaslužuje da bude u porodici evropskih naroda

Bler: Kosovo zaslužuje da bude u porodici evropskih naroda

Bivši britanski premijer Toni Bler je nakon završetka sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani izjavio da je njegov povratak na Kosovo trenutak dubokih emocija i da Kosovo zaslužuje da bude u porodici evropskih naroda.

„Želim da odam priznanje narodu Kosova za njihovu hrabrost i odlučnost u to vrijeme prije 25 godina. Tada sam bio ubijeđen da je to ispravna stvar i nastavljam da imam to uvjerenje, a sada sam uvjeren da treba da podržimo narod Kosova kako bi budućnost Kosova bila u skladu sa zaslugama njegovog naroda“, kazao je Bler na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani.

Predsjednica Osmani se zahvalila Bleru za njegovu ulogu u oslobađanju Kosova, prenosi agencija Beta.

Ona je rekla da je Velika Britanija, predvođena Blerom, zajedno sa savezničkim snagama NATO-a spasila narod Kosova „od istrebljenja koje je namjeravao genocidni režim (Slobodana) Miloševića“.

„Demokratski svijet će za neko vrijeme pamtiti zvonjavu rečenica, citiram „ovo je jednostavno prava stvar“, riječi koje je gospodin Bler izgovorio prije 25 godina kada je pozvao demokratski svijet da mu se pridruži, da zaustavi gnusne zločine Miloševićevog režima na Kosovu. 25 godina kasnije i svakog dana od tog dana, kažemo vam hvala što ste uprkos izazovima usmjerili kompas istorije ka vrijednostima koje su odredile najslavnija poglavlja ljudske istorije“, rekla je Osmani.

Ona je podvukla da je devedesetih godina uloga britanskog premijera tokom intervencije NATO-a na Kosovu bila odlučujuća, „pa kao što ste bili heroj naroda Kosova i heroj slobode i demokratije, danas ste i heroj mira za odluku u to vrijeme“.

Osmani je rekla da Velika Britanija i dalje ostaje jedan od najmoćnijih saveznika Kosova, „Kosovo je danas jedno od vaših najuspješnijih nasljeđa, to je jedna od lekcija da su zaštita mira, slobode, demokratije stubovi civilizacije i obaveza svih u bilo kom trenutku“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zahvalio se Bleru na „nepokolebljivoj podršci“ i „doprinosu oslobođenju Kosova od srpskih osvajača“.

Kurti je na sastanku sa Blerom u Prištini rekao da će narod Kosova „pamtiti i biti zauvijek zahvalan“ bivšem britanskom premijeru na posvećenosti pravdi i miru za građane Kosova.

„Narod Kosova će pamtiti važnu ulogu i nepokolebljivu podršku Tonija Blera tokom rata na Kosovu, koji je doveo do oslobođenja zemlje od srpskih osvajača, i podršku u etapama izgradnje države“, naveo je Kurti a prenio njegov kabinet.

On je ocijenio da su „vođstvo i odlučnost“ britanskog premijera u vrijeme rata na Kosovu 1999. godine, bili „presudni u prikupljanju međunarodne podrške i obezbjeđivanju da pravda i mir prevladaju“.

Bler se sastao i sa predsjednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom i nakon toga obratio poslanicima kosovskog parlamenta.

Planirano je da Bleru bude uručen ključ glavnog grada Kosova te da na sjednici Skupštine opštine bude proglašen „Počasnim građaninom“ Prištine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.