UN upozorava na ozbiljne i nepovratne posljedice: Spriječimo
Ilustracija

UN upozorava na ozbiljne i nepovratne posljedice: Spriječimo "klimatski pakao"

Svaki od posljednjih 12 mjeseci bio je najtopliji u istoriji u poređenju s istim mjesecima prethodnih godina.

Ovo je saopštila EU služba za praćenje klimatskih promjena, dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao na hitne mjere kako bi se spriječio "klimatski pakao".

Prema evropskoj službi "Kopernik", prosječna globalna temperatura u periodu od 12 mjeseci do kraja maja bila je 1,63 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka, što je najviše od početka vođenja evidencije 1940. godine.

Ovaj prosjek ne znači da je svijet premašio prag globalnog zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa na nivou kalendarske godine. Naučnici upozoravaju na ozbiljnije i nepovratne posljedice po klimu ako se to dogodi.

U posebnom izvještaju, Svjetska meteorološka organizacija navodi da sada postoji 80 odsto šanse da će bar jedna od narednih pet godina imati prosječnu temperaturu koja će privremeno premašiti predindustrijski nivo za 1,5 stepeni.

Komentarišući ove nalaze, generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da svijet brzo ide u pogrešnom smjeru i udaljava se od stabilizacije klimatskog sistema.

"Tokom 2015. godine, šansa za takvo narušavanje bila je blizu nuli", izjavio je Gutereš povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Pozvao je na smanjenje globalne proizvodnje i upotrebe fosilnih goriva za 30 odsto do 2030. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.