Kina otvara prvi AI bolnički grad za liječenje pacijenata u virtuelnom svijetu

Kina otvara prvi AI bolnički grad za liječenje pacijenata u virtuelnom svijetu

Kina je otvorila prvi bolnički grad s vještačkom inteligencijom (AI), u kojem pacijente liječe u virtuelnom svijetu doktori generisani vještačkom inteligencijom, objavili su državni mediji u srijedu, prenosi Anadolija.

- Koncept AI bolničkog grada, gdje virtuelne pacijente liječe AI ljekari, ima ogroman značaj i za medicinske stručnjake i za širu javnost. AI ima za cilj da obuči ljekarske agente kroz simulirano okruženje tako da može autonomno da evoluira i poboljša svoju sposobnost liječenja bolesti - objavio je pekinški "Global Times", citirajući nedavne intervjue s kineskim istraživačima.

Istraživači su rasvijetlili praktične implikacije ovog novog pristupa zdravstvenoj zaštiti.

Istraživači sa Univerziteta Tsinghua nedavno su stvorili "Agent Hospital" u ovom virtuelnom svijetu, gdje sve doktore, medicinske sestre i pacijente kontrolišu "inteligentni agenti" koje pokreću veliki jezički modeli (LLM) koji mogu autonomno komunicirati.

Ljekari AI mogu da liječe 10.000 pacijenata za nekoliko dana, za šta bi ljudima ljekarima trebalo najmanje dvije godine.

Vođa istraživačkog tima bolnice Liu Yang rekao je da ova inovativna metoda omogućava stvarnim doktorima da liječe virtuelne pacijente, a studentima medicine pruža bolju obuku.

On je naglasio da uz simulaciju različitih pacijenata uz pomoć umjetne inteligencije, studenti mogu predložiti planove liječenja bez rizika da naškode stvarnim pacijentima.

- Grad bolnica AI može simulirati i predvidjeti različite medicinske scenarije, kao što su širenje, razvoj i kontrola zaraznih bolesti u regiji - dodao je on.

Liu je najavio da se nakon šest mjeseci razvoja grad približava spremnosti za praktičnu upotrebu, s ciljem da bude operativan do druge polovine 2024. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.