Jedan simptom moždanog udara može se javiti dok jedete
Foto: Facebook

Jedan simptom moždanog udara može se javiti dok jedete

Neki znaci moždanog udara su očigledniji od drugih, uključujući nejasan govor ili opuštena usta. Ipak, drugi nisu tako jasni i mogu da se manifestuju čak i dok osoba jede.

Disfagija je manje poznat simptom moždanog udara. Otežano gutanje može da bude pokazatelj moždanog udara. Hrana se zaglavi u jednjaku tokom jela i može da utiče na grlo ili grudi.

Stručnjaci kažu da znaci mogu da uključuju:

- kašalj ili gušenje kada jedete ili pijete

- osjećaj da se hrana vraća, ponekad kroz nos

- osjećaj da je hrana zaglavljena u grlu ili grudima

- glas se mijenja kada jedete ili pijete.

Osoba takođe može da ima problema sa žvakanjem hrane, a može doći i do gubitka težine, dehidracije i infekcija grudnog koša. Drugi simptomi moždanog udara mogu da nestanu brzo i za manje od jednog dana u nekim slučajevima, što može da znači prolazni ishemijski napad (TIA). Takođe ga treba tretirati kao hitan slučaj, kako bi se spriječio novi moždani udar.

Drugi mogući simptomi su:

- potpuna paraliza dijela tijela

- iznenadni gubitak ili zamućenje vida

- vrtoglavica

- konfuzija

- poteškoće u razumijevanju onoga što drugi govore

- problemi ravnoteže i koordinacije

- iznenadna i veoma jaka glavobolja

- gubitak svijesti.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.