Kada je vrijeme da prvi put s novorođenčetom izađete u šetnju
Shutterstock

Kada je vrijeme da prvi put s novorođenčetom izađete u šetnju

Mnogi roditelji su dilemi oko toga kada bi prvi put sa svojim novorođenčetom trebali ići u šetnju. Pedijatri otkrivaju da li bi se trebali držati tradicije.

Naime, u mnogim zemljama,  postoji tradicija da dijete ide u šetnju s roditeljima 40 dana nakon rođenja. Ovaj vremenski period je zapravo bio potreban majkama kojima je trebalo duže da se oporave od poroda pa nisu izlazile iz kuće.

Ljekari navode da se ne morate pridržavati ovog savjeta. Ukoliko se osjećate dobro i odmorno, bez ikakvog straha možete izaći s mališanom.

Preporučuju primjenjivanje principa postepenog produžavanja vremena šetnje. Naime, to znači da bi prva šetnja s bebom trebala trajati 10 minuta.

Svaka naredna šetnja bi trebala trajati pet minuta više od prethodne. U bebinih prvih mjeseci ili dva šetnje trebale trajati maksimalno sat ili dva.

Naravno, trebate voditi računa da beba bude nahranjena i obučena u skladu s vremenom. Tokom ljetnih mjeseci vodite računa i o tome da ne izgori na suncu.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.