Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno ljeti
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno ljeti

Dr Saurab Seti nikada ne koristi vodu iz plastičnih flašica i preporučuje drugima da usvoje tu praksu.

Ističe da plastične flaše sadrže previše toksičnih nanoplastika koje ostaju u tijelu i povezane su s rakom i neplodnošću. Poziva se na istraživanje koje je ove godine pokazalo da prosječna boca vode koja se prodaje u SAD-u sadrži 240.000 takvih čestica.

"Prestanite da koristite plastične boce za vodu. U njima se nalaze čestice koje mogu prodrijeti u ljudske ćelije, ući u krvotok i glavne organe", rekao je on. 
On podstiče ljude da koriste višekratne flaše od nerđajućeg čelika. Takođe upozorava da je pijenje iz plastičnih boca posebno štetno tokom vrućih dana.

Što se tiče boca za vodu, smatra se da se sitni komadi plastike mogu naći u proizvodima kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje, zbog čega su zabrinutosti oko sitne plastike pojačane posljednjih godina.

Neka istraživanja su pokazala da izlaganje sitnim česticama može uzrokovati smrt ćelija, oksidacijski stres, oštećenje DNK i podsticanje upalnih reakcija. Međutim, učinci na ljude su bazirani na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez direktnih dokaza, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.