Raščanin Radičević povodom izjave Jelića: Dok žene trpe nasilje za ”oslobodioce” to je izlizana tema
Ivana Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Raščanin Radičević povodom izjave Jelića: Dok žene trpe nasilje za ”oslobodioce” to je izlizana tema

Predsjednica Foruma žena i članica Predsjedništva SD-a Ivana Raščanin Radičević reagovala je na izjavu umjetiničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića koji je saopštio da je tema o ženskoj obespravljenosti "izlizana", te da misli da "žene diskriminšu".

”Dok se suočavamo sa sve većim brojem nasilja nad ženama, dok još uvijek isčekujemo da femicid postane dio Krivičnog zakonika, za oslobodioce ova tema je izlizana i nevažna, žene diskriminišu, a podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama je čista propaganda”, kazala je Raščanin Radičević.

Ona je istakla da se spornim stavovima skreće pažnja sa sve više prisutnog nasilja nad ženama.

”To što su ste oženjeni gospodine Jeliću pa Vaša žena, bratova žena, Vaša majka i žene u Vašem okruženju nisu izložene nekom vidu nasilja ne znači da smijete zatvarati oči na to da je nasilje sve prisutno u Crnoj Gori, kao i da se žene i te kako suočavaju sa diskirimacijom. Možda žene u Vašem okruženju nisu izložene nasilju, ali Vašim stavom u odnosu na ovu temu sigurno se danas suočavaju sa stidom, jer zanemarujete sve ono što zbog duboko patrijahalnih odnosa i tradicionalnih vrijednosti stoji kao prepreka svakoj ženi na putu emancipacije”, navela je Raščanin Radičević.

Raščanin Radičević je poručila Jeliću da oni koji predstavljaju institucije imaju posebnu odgovornost prilikom saopštavanja stavova, te da je on svojom izjavom poslao jako lošu i opasnu poruku da je tema nasilja nad ženama širenje propagande.

”Gospodine Jeliću od naših reakcija i djelovanja u javnosti zavisi hoće li žene žrtve bilo kog vida nasilja, isto prijavljivati ili neće, da li će vjerovati državnim organima, da li će se osjećati sigurno i zaštićeno. Zbog toga bi bar oni koji institucije predstavljaju trebalo s najvećom obazrivošću da biraju riječi i poruke koje šalju, a Vi ste danas povrijedili svaku onu ženu koja možda trpi dugogodišnje nasilje, jer im šaljete poruku da je sva priča o nasilju širenje propagande, koja je za vas i izlizana”, zaključila je Raščanin Radičević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.