Hamas odbacio izraelski predlog o prekidu vatre
Foto: Arhiva

Hamas odbacio izraelski predlog o prekidu vatre

Hamas je odbacio izraelski predlog o prekidu vatre iznijet na pregovorima u Kairu, rekao je u visoki zvaničnik Hamasa, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je određen datum za invaziju na Rafah, posljednje utočište raseljenih u Palestinaca u Gazi, javlja Rojters.

Izrael i Hamas su u nedelju poslali timove u Egipat na razgovore u kojima su bili katarski i egipatski posrednici, kao i direktor CIA Vilijam Berns.

Bernovo prisustvo je naglasilo rastući pritisak Sjedinjenih Država – glavnog saveznika Izraela da se postigne sporazum kojim bi se oslobodili izraelski taoci koji se drže u Gazi i omogućila pomoć palestinskim civilima ugroženim šestomesečnom invazijom Izraela na tu enkalvu.

“Odbacujemo najnovije izraelske predloge o kojima nas je obavijestila egipatska strana. Politbiro se danas sastao i odlučio o tome“, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Ali Baraka rekao je Rojtersu.

Drugi zvaničnik Hamasa je ranije rekao britanskoj agenciji da nije postignut napredak u pregovorima.

“Nema promjene u poziciji okupacije (Izraela) i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu. Još nema napretka“, rekao je taj zvaničnik Hamasa, koji je tražio anonimnost.

Detalji predloga nisu poznati, navodi agencija.

U ponedeljak u Jerusalimu, dan nakon što su se izraelske snage povukle iz nekih oblasti južne Gaze, Netanjahu je rekao da je dobio detaljan izvještaj o pregovorima u Kairu.

“Neprestano radimo na ostvarenju naših ciljeva, prije svega na oslobađanju svih naših talaca i postizanju potpune pobjede nad Hamasom“, rekao je Netanjahu.

Ta pobjeda, dodao je, “zahtijeva ulazak u Rafu i eliminaciju tamošnjih terorističkih bataljona“.

Rafa je posljednje utočište za palestinske civile raseljene nemilosrdnim izraelskim bombardovanjem koje je sravnilo njihove matične četvrti.

Izrael, pak, tvrdi da je, to je ujedno i “posljednji značajniji redut Hamasovih borbenih jedinica“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.