Nadzor nad 2.000 ulaza u podgoričkim zgradama obavljaju samo dva inspektora
Glavni grad Podgorica

Nadzor nad 2.000 ulaza u podgoričkim zgradama obavljaju samo dva inspektora

Nadzor nad 2.000 ulaza u podgoričkim zgradama vrše samo dva inspektora Službe za zaštitu i spašavanje, istakli su iz tog organa za Gradsku RTV.

Inspektori su od februara utvrdili da zgrade novije gradnje posjeduju protiv-požarne PP aparate i cjelokupnu opremu hidrantske mreže za razliku od starih u kojima ova oprema nedostaje, pa im je dat rok da uklone nepravilnosti, u suportnom upravnici ulaza biće drastično kažnjeni.

Prema novim izmjenama zakona o zaštiti i spašavanju lokalnim uprava je delegiran inspekcijski nadzor u cilju kontrolisanja ulaza u zgradama, odnosno da li se zgrade uredno održavaju i da li svaki ulaz ima PP aparate. U Službi zaštite i spašavanja ističu da imaju malo inspektora kako bi ispratili cjelokupno stanje na terenu.

“U inspekcijskom nadzoru Službe zaštite i spašavanja imamo dva inspektora – ja i moj kolega. Na teritoriji Glavnog grada postoji oko dvije hiljade ulaza, a to nije jedino što kontrolišemo. Kad je u pitanju ljetnja požarna sezona, tu se baziramo na konkretno na ljetnju požarnu sezonu. Smatram da bi nam trebalo još jedan ili dva inspektora da se pojačamo, kako bismo nivo sistema zaštite i spašavanja doveli na zavidan nivo”, kazao je Đon Ljuljđurović iz Službe zaštite i spašavanja glavnog grada.

Nakon ukaza o nedostacima operemljnosti ulaza, upravnik zgrade je dužan da sa stanarima obezbijedi sredstva za kupovinu PP aparata, a iz Službe zaštite će dobiti informaciju gdje ih mogu kupiti. Ukoliko ne uklone nedostatke slijede drastične kazne, upozorava Ljuljđurović

“Kazne su visoke kada je u pitanju zakon. Ako postupamo po zakonu kazne su za pravna lica, to je predsjednik stanara od 500 do 10 hiljada eura, a kada su u pitanju odgovorna lica to su upravnici od 30 do hiljadu eura. Naravno nije cilj kažnjavanje jer najlakše je napisati jednu kaznu i ići na sud, da li će upravnici platiti ili nemaju mogućnost da plate. Ostavljamo ove stvari koje su mnogo bitnije, a to su zaštita imovine i zaštita života”, naglašava Ljuljđurović.

Inspekcija trenutno kontroliše ulaze na Starom aerodromu, a u planu su zgrade u Siti kvartu, kazao je Ljuljđurović i dodao da će u narednom periodu raditi na edukaciji građana u cilju podizanja nivoa svijesti o zaštiti sredine u kojoj žive i sebe samih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.