Moskva: Zatvorske kazne za 11 ruskih aktivista
Moskva

Moskva: Zatvorske kazne za 11 ruskih aktivista

Moskovski sud je 5. aprila osudio 11 aktivista na zatvorske kazne između pet i osam godina, zbog optužbi da su na internetu pozvali na masovne nemire i podsticali mržnju.

Istražitelji kažu da je grupa koristila Telegram kanal “Šta da se radi” kako bi pozivala ljude širom Rusije da podstaknu masovne nemire tokom parlamentarnih izbora u septembru 2021.

Kako prenosi RSE na ruskom jeziku, novinar iz Tomska Igor Kuznjecov јe osuđen јe na šest godina u koloniјi opšteg režima, dok je vlasnik tog kanala Dmitriј Čebanov osuđen na sedam i po godina zatvora.

Povezanost sa Telegram grupom jedino je demantvala 22-godišnja studentkinja Marija Platonova, koja je osuđena na pet godina i dva mjeseca zatvora.

Njoj će se kazna zatvora odložiti zbog trudnoće, dok dijete koje iščekuje ne napuni 14 godina.

Na pet godina i dva mjeseca zatvora osuđena je i Žana Čebanova, vanbračna supruga vlasnika Telegram kanala.

Preostalih sedmoro optuženih osuđeni su na kazne od šest do osam godina zatvora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.