Došljak: Porast nasilja u školama crveni alarm za crnogorsko društvo
Jovana Došljak, Foto: DPS

"Institucije ozbiljnije i odgovornije da se pozabave ovim problemom"

Došljak: Porast nasilja u školama crveni alarm za crnogorsko društvo

Jučerašnji nemili događaj, u školskom dvorištu u Beranama, tjera nas na kontinuiranu zabrinutost o stanju u naṣ̌em druṣ̌tvu, saopštila je članica Predsjedništva Savjeta mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore.

"Nakon nekoliko prijavljenih  i učestalih tuča u posljednje vrijeme u naṣ̌oj državi, najviṣ̌e pažnje zaokupila je ova u Beranama, kada je viṣ̌e izvrṣ̌ilaca – starijih maloljetnika, nanijelo teṣ̌ke tjelesne povrede jednom mladiću. Ovo je joṣ̌ jedna u nizu onih koje nam ukazuju u kakvom smo ozbiljnom društvenom problemu", navela je Došljak.

Dodaje da ovaj, kao i ostali problemi, koji su u stalnom porastu, predstavljaju alarm da se moramo ozbiljno institucionalno pozabaviti njime.

"Shvatimo, konačno, u kakvom nam druṣ̌tvenom ambijentu djeca rastu, grade svoje živote i biraju uzore", kazala je Došljak.

Poručuje da je u ovom postojećem vremenu, gotovo nemoguće izgraditi kvalitetan sistem vrijednosti, kada se svakodnevno susrijećemo sa pogreṣ̌nim uzorima i urušavanjem svih vrijednosti, koje se ne bi smjele plasirati djeci od najmlađeg doba.

"Nažalost, to se svakodnevno čini. Prioriteti  bi morali da budu adekvatne i oṣ̌trije vaspitne i kaznene mjere, a na institucijama je da iste i primjenjuju, da ne pokazuju slabost, i da se povlače pred ovim pojavama", ističe Došljak.

Osudila je ovaj i sve slične napade, uz insistiranje, da se sve nadležne institucije maksimalno uključe u rasvjetljavanje ovih događaja i adekvatnim mjerama zaustave ovakve sukobe.

"Društvo mora pokazati odgovornost, jer ovo vodi anarhiji, u kojoj je izgubljena svaka civilizovana vrijednost. Anarhija nije i ne smije biti cilj crnogorskog društva nego evropski kvalitet života, uz poštovanje ljudskih prava", zaključila je Došljak.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.