Šef Ruske obavještajne službe: Makronove izjave guraju svijet ka ivici nuklearnog rata
Emanuel Makron

Šef Ruske obavještajne službe: Makronove izjave guraju svijet ka ivici nuklearnog rata

Komentari francuskog predsjednika Emanuela Makrona o mogućem slanju vojnika NATO-a u Ukrajinu guraju svijet na ivicu nuklearnog rata, izjavio je u utorak šef Ruske obavještajne službe (SVR).

Makron je prošle nedjelje rekao da bi evropske države mogle da pošalju trupe u Ukrajinu, iako je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa. Sjedinjene Države i ključni evropski saveznici nakon toga su rekli da ne planiraju da šalju kopnene trupe u Ukrajinu.

- Ovo pokazuje visok stepen neodgovornosti današnjih evropskih čelnika, u ovom slučaju predsjednika Francuske - citirale su ruske novinske agencije riječi direktora SVR-a Sergeja Nariškina iz intervjua na državnoj televiziji.

Nakon što je prošle nedjelje bio domaćin konferencije 20-ak evropskih zemalja, Makron je priznao da nema konsenzusa o slanju trupa iz zapadnih zemalja u Ukrajinu, ali je rekao da se ta opcija ne može isključiti kako bi se osiguralo da Rusija ne pobijedi.

- Tužno je vidjeti, posmatrati i razumjeti da je sposobnost pregovaranja sadašnjih elita u Evropi i sjevernom Atlantiku na vrlo niskom nivou - dodao je Nariškin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.