Evropska unija kaznila kompaniju Epl sa 1,8 milijardi eura

Evropska unija kaznila kompaniju Epl sa 1,8 milijardi eura

Evropska unija kaznila je kompaniju Epl sa 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o konkurenciji, javlja danas Bi-Bi-Si. Kazna je za sprečavanje Spotifaja i drugih servisa za strimovanje muzike da obavještavaju korisnike o opcijama plaćanja van Epl prodavnice.

Odluka Evropske komisije izazvana je žalbom švedskog servisa za striming muzike zbog tog ograničenja i Eplove naknade od 30 odsto.

Agencija za sprovođenje konkurencije EU rekla je da je Epl deceniju zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu.

Izvršna potpredsjednica Evropske komisije i komesarka za konkurenciju Margrete Vestager rekla je da je Epl to uradio tako što je „ograničio programere da obavještavaju potrošače o alternativnim, jeftinijim muzičkim uslugama dostupnim izvan Apple ekosistema“.

- Ovo je protivzakonito. Prema antimonopolskim pravilima EU, danas smo kaznili Epl sa više od 1,8 milijardi eura - rekla je Vestager, prenosi Nova.rs.

Ona je američkom tehnološkom gigantu naredila da ukloni sva ograničenja i da se ubuduće uzdrži od sličnih praksi.

Epl tvrdi da će se žaliti na odluku, jer nema dokaza da su potrošači oštećeni.

- Odluka je donijeta uprkos neuspjehu Komisije da otkrije bilo kakve vjerodostojne dokaze o šteti potrošačima i ignoriše realnost tržišta koje napreduje, konkurentno i brzo raste - navodi se u saopštenju kompanije.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.