Vlada smjenjuje Brđanina, Šaranović koordinator?
Foto: RTCG

Inicijativa na sjednici Vlade u petak

Vlada smjenjuje Brđanina, Šaranović koordinator?

Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Vlade uputila je predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina. To je za Portal RTCG potvrdio predsjednik te komisije i potpredsjednik Vlade dr Srđan Pavićević. On je objasnio da je ta odluka donijeta na jučerašnjoj sjednici Komisije.

O smjeni Brđanina, Vlada će raspravljati na sjednici koja je zakazana za petak, a kao jedno od rješenja pominje se da će policijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova do imenovanja v.d. direktora koordinisati ministar Danilo Šaranović, saznaje RTCG.

Prema našim saznanjima dogovora oko nasljednika Brđanina između PES-a i Demokrata još nije došlo, a smjena aktuelnog direktora Uprave policije uslijediće na insistiranje Demokratske Crne Gore koja je, kako saznajemo, to pitanje u uslovila čak i nastavkom participacije u Vladi.

Pavićević je za Portal RTCG rekao da može govoriti samo o radu Komisije.

"Mi nijesmo tu da kontrolišemo odluku ministra, nego da vidimo zakonitost tog djelovanja, tako da smo od starta imali vrlo proaktivan stav. Međutim, problem od starta je bio što smo zahtijevali, cijela Komisija, ja pogotovo, uz saglasnost svih članova Komisije, da je ostavka gospodina Brđanina morala da ide istovremeno sa zamjenom, odnosno imenom nekog ko bi mogao da vodi resor, imajući u vidu njegovu ozbiljnost", rekao je on.

Presudom Upravnog suda Crne Gore od 7. novembra prošle godine usvojen je tužbeni zahtjev Zorana Brđanina i poništeno mu je rješenje o prestanku mandata sa mjesta direktora Uprave policije sa kojeg je smijenjen prije vremena na koje je postavljen.

Dotadašnji vršilac dužnosti direktora policije Nikola Terzić 11. decembra predao je dužnost novom direktoru policije Brđaninu.

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine 21. decembra prošle godine, međutim, nije usvojio dva izvještaja direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Odbor je, razmatrao izvještaje za period od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra 2022. godine.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju da Odbor odbije izvještaj, o tome će obaviijestiti ministra unutrašnjih poslova, koji nakon toga može pokrenuti proceduru razrješenja direktora policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.