Zelenski na dvogodišnjicu rata: Mir mora doći nakon naše pobjede, pod našim uslovima
Volodmir Zelenski

"Niko od nas neće dozvoliti da Ukrajina nestane"

Zelenski na dvogodišnjicu rata: Mir mora doći nakon naše pobjede, pod našim uslovima

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je na drugu godišnjicu početka ruske invazije da će Ukrajina pobijediti Rusiju kada rat uđe u treću godinu.

"Za ovo smo se borili 730 dana naših života. Pobijedićemo u najboljem danu u našim životima", rekao je Zelenski u subotu na ceremoniji povodom godišnjice na otvorenom, javljaju agencije.

Događaj, kome su prisustvovali neki zapadni lideri, organizovan je na kijevskom aerodromu Gostomel, koji je bio na meti Rusije u prvim danima rata.

Zelenski je kazao da se rat mora završiti "pod našim uslovima" i "pravednim" mirom.

"Svaki normalan čovjek želi da se rat završi, ali niko od nas neće dozvoliti da Ukrajina nestane", poručio je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine se na dogđaju pojavio zajedno sa kanadskim, italijanskim i belgijskim premijerima i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koji su došli u Kijev da obilježe dvije godine od ruske invazije.

"Ovdje smo danas da se zahvalimo ovim muškarcima i ženama koji 24. februara prije dvije godine nisu pobjegli već su se borili. Ovo mjesto je simbol neuspjeha Moskve, simbol ukrajinskog ponosa", rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Sumorno raspoloženje visi nad zemljom dok rat protiv Rusije ulazi u treću godinu, a ukrajinske trupe se suočavaju sa sve većim izazovima na liniji fronta zbog sve manje zaliha municije i kadrovskih izazova, i povlačenja iz strateškog istočnog grada koji je Moskvi jedna od najvećih pobjeda.

Godišnjica dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio vrhovnog vojnog komandanta Valerija Zalužnjeg, zamijenivši ga general-pukovnikom Aleksandrom Sirskim, što je označilo najznačajniju promjenu vrha od početka rata.

Rusija i dalje kontroliše otprilike četvrtinu zemlje nakon što Ukrajina nije ispunila očekivanja svojom ljetnjom protivofanzivom koja nije proizvela velike pomake. U međuvremenu, milioni Ukrajinaca nastavljaju da žive pod nesigurnim okolnostima u unakrsnoj vatri borbi, a mnogi drugi se suočavaju sa stalnim borbama pod ruskom okupacijom. Većina još čeka na ukrajinsko oslobođenje koje nije došlo.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.